tisdag 7 juli 2009

Frukostmöte ang Airpark imorgon kl 08

Ölands Näringslivskontor anordnar imorgon kl 08 ett frukostmöte på Strand med Ruud och Nicole på Scanparks. På www.scanparks.se som är en mycket snygg och användarvänlig hemsida kan du läsa mer om deras olika byggprojekt i bla Mörbylånga, Kristinehamn och Karlshamn och lätt klicka dig in på den del som handlar om Borgholm.

Det som det holländska paret Ruud och Nicole kommer att berätta om började egentligen med en första kontakt i juni-juli 2006. Kommunföreträdare och företagare hade just kommit hem från en studieresa till Siljansbygden och för första gången hade jag då hört talas om Airparken Siljansnäs. Det finns numera 5-6 airparker i Sverige och på Siljansnäs är trots lågkonjunkturen cirka 40 % av tomterna bebyggda.

Airpark intill Borglanda i Borgholm är väl kanske inte det första man trott vara möjligt men allteftersom tiden gått och planeringen av Borgholms stads utveckling mognat fram så har vi nog alla här insett att det är en alldeles utmärkt idé.
Ölands Motorklubbs flygsektion är mycket positiv till det hela.

Borgholm är i akut behov av mer industrimark och därför pågår nu ett planprogramsarbete som möjliggör tomter för lättindustri/handel,motsvarande de som nu finns men precis intill Rosenforsområdet.Det är ett väl tilltaget område som ger utvecklingsmöjlighet under sannolikt ganska många år.
Samtidigt planeras alltså för möjligheterna till en airpark precis intill/öster om flygplatsen. Detta är mark som det annars inte skulle gå att bygga några bostäder alls på eftersom de ligger för nära flygplatsen.
Tomterna närmast flygplatsen är tänkta att bli ganska stora med plats för egen hangar. Det finns också ett område lite bakom som hänger ihop med detta där det planeras för egnahem på traditionella villatomter. Gärna med gemensam hangar om så önskas. Miljöfrågor och klimatfrågor är högaktuella men med dagens moderna småflygplan är bränsleförbrukningen ofta jämförbar med en bil. (Utsläppen är lägre än traktorutsläppen.) Ruud och Nicole diskuterar också mycket det unika öländska landskapet som utgångspunkt i arkitektur i byggnader. Jag träffade dem igårmorse och jag är säker på att det blir ett spännande föredrag imorgon kl 08.
Efter föredraget undertecknar vi en avsiktsförklaring som kommunstyrelsens arbetsutskott har ställt sig bakom. Avsiktsförklaringen gäller under förutsättning att kommunstyrelsen godkänner den på sammanträdet 11/8. Den ger på samma sätt som avsiktsförklaringarna som de tecknat med Mörbylånga kommun företaget Scanparks genom deras affärsidé förtur att köpa marken om kommunen säljer den innan 20101231.
Prisnivåer, utgrävningar, medfinansieringar i infrastruktur allt sådant kommer att diskuteras längre fram i processen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar