onsdag 1 juli 2009

Stora Rörs hamn-en pärla som utvecklas


I arbetet med den fördjupade översiktsplanen Rälla-Stora Rör var den första turbulensen just runt hamnen i Stora Rör. Det var därför extra roligt att igår kunna se lite av den positiva utveckling som är på gång där. Från att ha varit en aktiv,vältrafikerad hamn som utgångspunkt för färjan mellan Revsudden och Öland så blev Stora Rörs hamn alltmer av ortsbornas egen tillgång och andelen fritidsboende allt fler i området. Ingen enkel kombination när investeringsbehoven i hamnen samtidigt är mycket stora och den kommunala kassakistan den enda möjliga finansiären. Efter en del debatter och diskussioner har det alltså hänt åtskilligt positivt. Föreningarna(Simklubben,Båtsällskapet,Intresseföreningen och Tennisklubben) har samlat sig under ett projekt vid namn: Hamnen mitt i byn.

Ordförande i Båtsällskapet Ulf Wikström föredrog tillsammans med Hasse Bergling och Anna Brunnberg-Lindgren utvecklingen och tankegångarna i Stora Rör för ksau på förmiddagen, så pass intressant att vi tillsammans med BEABs Hasse Johannesson alltså åkte ner för att titta på plats under eftermiddagen. Även om flera av oss varit nere o kört där nyligen så ser man inte på samma sätt som när någon är med och visar, dessutom kvarstår tyvärr flera stora investeringar än, varav ett par är ganska akuta. Hamnar är inte kul när det gäller kommunal ekonomi....

Stenen från Björkviken har använts till att säkra upp den norra hamnpiren, Hasse visade hur en udd har lagts som klyver vågorna som kommer norrifrån innan de når hamnbassängen. Det har gjutits och pålats och sammantaget har kommunen lagt cirka 1,5 miljoner kronor "i" Stora Rörs hamn vilket innebär att hela norra piren börjar bli klar med undantag av att något även måste göras på insidan.

Båtsällskapet har frivilligdagar som samlar cirka 30 personer som hjälps åt att röja buskar,städa m.m. De som inte kan eller vill delta har möjlighet att ersätta föreningen på annat sätt. Båtsällskapet har nu gjort en liten vacker dansbana vid ingången till norra piren som också kan användas som grillplats, samt utökat antalet Y-bommar vid bryggan för att göra förankringen lättare.

Ulf och Anna visade oss också hamnkontorets olika lokaler och här finns många spännande tankar runt framtiden bland de boende. Fd Runnemarks lada är på väg att få en rejäl ansiktslyftning och här har redan hänt mer i positiv bemärkelse än jag trodde var möjligt. Ett gemensamt hamnbekymmer är alla de gamla fiskeredskap, nät och liknande som samlats i högvis genom åren. För att kunna göra sig av med fiskenät nu så måste man klippa bort alla blysänken vilket gör att det är ett tidsödande arbete.



Man skulle kunna tro att Sune,Eddie och Hasse står intill en fd beslysningsstolpe eller liknande, men detta är ett spel som man fäste en lina/kätting i som skall ha sin förankring på motsvarande pir. Denna lina/kätting skulle man kunna stänga av hamnen med under andra världskriget..
Hasse visade oss också reparationen av själva pirhuvudet som med gjuten platta och belysningsstolpe kommer att bli mycket snyggt när det blir helt klart.

Tyvärr ser även det andra pirhuvudet och piren lika illa ut. Det hade varit bättre Mörbylånga kommun fått behålla den piren..:-) för något år sedan flyttades kommungränsen en aning vilket innebar att även den södra piren i Stora Rör hamnade inom Borgholms kommun gränser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar