onsdag 1 juli 2009

Grön omsorg-spännande LRF initiativ

Vid sammanträdet igår berättade Ingegerd Petersson, LRF, om projektet Grön omsorg. En förstudie, finansierad av ESF, ska göras hos kommunerna i Småland och på Öland för att undersöka intresset att utveckla mer Grön omsorg.

Grön omsorg innebär att en landsbygdsföretagare erbjuder platser inom daglig verksamhet, LSS eller dagverksamhet för dementa på sin gård.
Det här kan göras som i Borgholms kommun där vi köper tid på ett lantbruksföretag och har egen personal med i verksamheten eller som i exempelvis Kalmar där man sedan mer än 10 år har en gård som säljer hela tjänsten dvs både personaltimmar och tillgång till gården viss tid. I Kalmar finns sedan några år tillbaka ytterligare en gård som säljer Grön omsorg till kommunen. Liknande verksamhet bedrivs på några andra ställen exempelvis i Vetlanda och Motala. I Norge finns mer än 500 gårdar som bedriver Grön omsorg, även inom psykiatrin och bland barn.
Den forskning på resultat av Grön omsorg som LRF hänvisar till är Statens Folkhälsoinstituts 2003:60, Bengtsson A 2003. Det finns ett stort antal mycket positiva effekter för individer som får möjlighet till daglig verksamhet mitt ibland djur och natur. Det finns tydliga krav och regler för de lantbruksföretag som vill erbjuda tjänster inom Grön omsorg men det låter som ett mycket intressant sätt att utveckla daglig verksamhet och att liksom i Kalmar även kunna köpa vissa personaltimmar istället för att driva allt i kommunal regi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar