torsdag 9 juli 2009

Hemlig festivals första kväll blev Himmelsberga



Dottern och jag klev på bussen vid Turistbyrån igårkväll för att åka på den allra första av fyra kvällar med hemlig festival som är ett av Kalmar-Ölands Leaderprojekt. Detta drivs med Yellow Box i Sättras Helle Kvamme och John Leo Carter i ledningen.
Den första kvällen körde bussen oss till Himmelsberga. Det är roligt och spännande med Himmelsberga som nu har så många projekt på gång.
Kvinnliga konstnärer i konsthallen. En köksträgård uppdelad i 1700-tal,1800-tal och 1900-talsväxter.

Gott om levande djur och progam för barnen och naturligtvis friluftsteatern som i år heter Ett Strömspel-ett folklustspel från 1930-talet.

På gården vid Himmelsbergas kaffestuga samlades riktigt mycket folk, förutom Hemligfestivalgästerna från Kalmar,Färjestaden och Borgholm fanns nämligen också ett stort antal Himmelsbergagäster som kommit för att se de gäster som varit hemliga för bussresenärerna nämligen Elin Jacobsson, en tjej som verkligen kunde använda sin röst som instrument, med sång av egenhändigt komponerad musik samt riksspelemannen Åsa Jinder med sin nyckelharpa.

Åsa Jinder tillhör mina absoluta favoriter och efter att ha njutit av hennes härliga konsert var jag snabbt framme för att köpa signerad skiva. Ännu snabbare var dock Borgholms egen nyckelharpespelare Jimmy(det är nog bara han o Bengt som spelar) som dessutom fick en kram av Åsa.

Å andra sidan hade vi bussresenärer till skillnad från Himmelsbergabesökarna kännedom om den härliga musikaliska upplevelse som ingick i den hemliga festivalen.
Nämligen en grupp unga musiker ( bl.a John Leo Carter, Tove Folkesson och Harald Erici) från Sverige, Irland och Senegal med en härlig mix av instrument och en otrolig musikalisk glädje. Harald Erici hade specialkomponerat musik till en sättning med alltifrån afrikanska trummor till nyckelharpa,fiol och gitarrer.
Det var lätt för oss i publiken att hålla värmen trots stundtals duggregn.

Den hemliga festivalen fortsätter nu torsdag,fredag och lördag kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar