tisdag 14 september 2010

Australiensläktingar på besök

Tänk sån tur att det inte fanns "Australiendemokrater" eller "Amerikademokrater" liknande Sverigedemokraterna när mina släktingar utvandrade från fattiga Öland till en ny möjlig framtid. Var tionde ölänning utvandrade pga hoppet om en ny framtid och ändå var vi så lyckligt lottade att vi inte levde under krig och det förtryck som människor som tvingas fly till Sverige idag gör.
Fem av Per-Emil i Djupviks barn emigrerade till Amerika, Ernst Carlssons barnbarn i Rockford har jag kontakt med. Lillebror Sigvard Carlsson var sjöman och hittade kärleken i en irländsk kvinna i Adelaide i södra Australien där han bosatte sig. Sigvard återvände aldrig till Sverige, men när han var hemma från sjön så kunde sönerna Dennis och Reinhold höra honom sjunga svenska shillingtryck och njuta av hans kokkonst i form av kroppkakor och raggmunk. Det var roligt att höra mammas kusin Dennis berätta om Sigvard och livet i Australien nu när han besöker Öland för första gången. Jag har turen att en av mammas 14 syskon är intresserad av släktforskning och vi kunde både se kort på bröllop mellan Per-Emil och hans andra hustru Sigvards mamma Jenny från Alböke liksom på bröllopsbilder mellan Per-Emils föräldrar statardrängen Carl Gustav Brun Larsson (barnen som for till Amerika återtog statarnamnet Brun ,Ernst Carlsson hette Ernie Brown i Rockford) och Karolina Eliasdotter, bägge från Långemåla. Släktträdet går på Per-Emils sida ända tillbaka till soldaten Lars Magnus Apollo från Bötterum född 1786 gift med Anna Greta Persdotter från Kjelletorp f 1783. Per-Emil började nämligen sin yrkesbana som sjöman men hörde talas om möjligheterna till fast arbete med bra inkomst i den öländska stenindustrin och flyttade till Sandvik och sedermera Djupvik där han var verksam som stenarbetare, fiskare, smed, uppfinnare och mångsysslare. Historien förtäljer att han var en av de första i Föra som ägde en cykel, den lånades ut till byns drängar under lördagskvällar mot lite ersättning:-).. Bönderna var mindre glada eftersom drängarna slog siog halvt fördärvade på cykeln... Per-Emil blev 92 år gammal. Mormors mamma Carolina Charlotta Martinsdotter kom från Persnäs, hennes släkt är ända tillbaka till det jag vet som är år 1753, då Matias Andersson föddes i Gillberga, fast förankrad i trakterna runt Föra och Lofta, lite nytt blod från fastlandet blev det år 1819 då mormors mormors far Nils Pettersson f 1797 i Södvik gifte sig med Ulla Lotta Persdotter f 1796 i Åshult, Döderhult.
Det är spännade och roligt att tänka tillbaka och se de gamla släkterna, några fotografier och historien framför sig. Jag hoppas att någon av alla släktingarna kanske forskar även på morfars sida, där jag bara vet att släkten Rydberg har sitt ursprung i trakterna runt Ryd och Runsten. Tyvärr är det inte lika lätt att forska på pappas sida eftersom han var ett av alla de fosterbarn som kom att växa upp i fosterfamiljer på Öland. Det var mycket trevligt med Australienbesöket och att lära sig lite mer om den kontinenten och livet där under några söndagseftermiddagstimmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar