måndag 6 september 2010

LONA-ansökan gällande natur- o friluftsreservat i bla Rällaskogen


Sedan i våras har vi i kommunen diskuterat möjligheten av att i samband med pågående planarbete och utredningar försöka få till ett kommunalt reglerat natur- och friluftsreservat i samarbete med flertalet av markägarna i Rällaskogen inkl delar av kommunens egen mark. Miljö- o byggchef Göran Borgö arbetar med detta uppdrag.
Rällaskogen är enligt Länsstyrelsen inte tillräckligt skyddsvärd för att bli statlig reglerat naturreservat,men kommunen kan göra en frivillig överenskommelse med markägarna och via planarbete reglera skogens användning och utveckling.

Rällaskogen är i dagsläget ägd av en mängd olika personer och företag. Större delen av skogen är bruksskog som har av Skogsstyrelsen fastställd skötselplan. Hela området väster om väg 136 från Ekerum i norr till Stora Rör i söder omfattar ca 500 ha. Bland de som yttrade sig positivt när Ekerum köpte detta område av en privat säljare fanns bla Länsstyrelsen och ett helt enigt kommunfullmäktige i Borgholms kommun.
Många och långa utredningar, gällande såväl natur som kulturmiljö och kommunmedborgares/invånares synpunkter, pågår nu för att undersöka om sammantaget fyra områden innebärande totalt en yta på 13 ha av de 145 ha som ägs av Ekerum är möjliga att bebygga. Det pågående fördjupade översiktplanearbetet kommer sedan att följas av detaljplanearbete för att ytterligare utreda och fastställa var och hur byggnation är lämplig i de områden som slutligen anses möjliga. LONA-ansökan (=lokala naturvårdsprojekt) gällande de på bilden här ovan inringade områden som vi från kommunens sida anser skyddsvärda, lämnades in till Länsstyrelsen direkt efter kommunstyrelsens arbetsutskotts möte den 31/8. Vår förhoppning är att erhålla medfinansiering för att i samarbete med markägare, utbildningsförvaltning med Rälla skola i spetsen som vill utveckla utomhuspedagogik, arbeta vidare med planerna för kommunalt natur- och friluftsreservat i de inringade områdena, (de kraftigare ringarna står för höga kulturvärden).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar