fredag 17 september 2010

Nya lägenheter,hälsocentral o tillfällig skola vid norra infarten


Norra infarten till Borgholm har förändrats mycket de senaste åren, från att ha varit "stadens baksida" blir den nu alltmer en positiv och attraktiv del av staden Borgholm.
Vi pratade just på morgonen idag om möjligheten av att även utmed norra infarten plantera några träd för att få en mer grönskande infart i samband med någon form av de hastighetsbegränsande åtgärder som är välbehövliga.
Fd Arlas ostlager pryder sin plats med kombinationen av Borgholm Energis miljövänliga fjärrvärme och som företagshotell för bl.a Segr och Borgens konserver.
Den nya folktandvårdsbyggnaden, Borgholms Badhus med gymmet och den av många så efterlängtade bowlinghallen i kombination med Harry´s som byggdes för bara något år sedan. Tennishallen nyttjas flitigt av såväl tennisspelare som bowlspelare och gymbesökare och kommer sannolikt att användas än mer i samband med den tillfälliga evakueringen av Slottsskolans elever till området intill fjärrvärmebyggnaden.
Nu pågår arbetet för fullt med att iordningställa de tillfälliga skollokalerna. Den 31/12 skall Slottsskolan vara tömd och därefter startar den största investering vi gjort i Borgholms kommun som kommer att leda till en modern och väl fungerande högstadieskola för elever och lärare.

De gamla lokstallarna, tillika fd champinjonodlingarna har nu rivits helt och hållet och det projekt som ursprungligen startades upp av entreprenörerna Inger o Gösta Toreld kan nu delvis påbörjas av Borgholm Energi AB.
Landstinget har äntligen undertecknat hyreskontrakt för den hälsocentral de vill att kommunen skall bygga och där de utformat lokalerna.Intill Hälsocentralen kommer det också att öppnas en familjecentral. Landstingets personal har utformat lokalerna efter sitt behov i samarbete med Borgholm Energi. Eftersom detaljplanen gjordes nyligen med anledning av Inger och Gösta Torelds projekt Seniorboende, så vore det helt omöjligt för miljö o byggnadsnämnden att medge bygglov för endast en hälsocentral. Helt enligt gällande ägardirektiv från kommunen bygger därför Borgholm Energi AB också den första etappen av 24 lägenheter samtidigt som hälsocentralen.
Lägenheterna kommer att fylla alla de krav som finns på modernt seniorboende, sannolikt blir det i form av bostadsrättsförening. Det finns nu olika prisuppgifter som cirkulerar runt vad en lägenhet kommer att kosta, men man måste ha klart för sig att även om det är dyrt att bygga så är det hela inte ens upphandlat än.
Pris per lägenhet avgörs av den kommande bostadsrättsföreningen, de som äger lägenheter kan besluta själva hur hög de vill att själva "insatsen" per lägenhet skall vara. De kan välja att lägga en större eller mindre del av hela den skuld som lägenhetsbygget har(dvs den som fullmäktige beslutat om kommunalt borgensåtagande för under byggtiden) i själva föreningen som fördelar ut den på lägenheternas månadshyra, eller att varje lägenhetsägare tar sin del av byggkostnaden direkt och då blir sedan själva hyran bara el,vatten och övriga driftskostnader. Borgholm Energi har även fått det register över anmälda intressenter som Inger o Gösta hade när de drev projektet. Borgholm Energi AB bygger just nu om huset intill Ölands Gymnasium till lägenheter för ungdomsboende. Det behövs fler billiga lägenheter men faktum är att redan i dagsläget finns det 89 kommunala lägenheter för i första hand pensionärer runt Strömgården, Soldalen, Åkerbohemmet och i Långlöt. Dessutom finns det ytterligare 47 kommunalt ägda lägenheter i HSB fastigheterna i Borgholm som hyrs ut. I kommunledningen funderar vi också över möjligheten att kunna bygga om Ekbacka 1och 2 dvs det som för länge sedan kallades kronikerhemmet, till mindre relativt billiga lägenheter i samband med att vårdtagarna flyttar ner till avdelning 3 och 4 som nu byggs om så att varje rum har egna toaletter eller i nästa steg när nuvarande vårdcentral flyttar in i den nya hälsocentralen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar