torsdag 16 september 2010

Kulturstrategi på gång i Borgholms kommun

Mitt uppdrag att leda arbetet med kulturstrategi för hela Kalmar län har gett positiva avtryck för kulturens betydelse för tillväxt och hälsa i många av länets kommuner och landstinget. Det var ett intensivt år och jag kan ibland sakna tjänstemännen Maria på Regionförbundet och Claes som tillsammans med mig åkte runt i länet och träffade länsinstitutioner, kommuner, företag och föreningar för att diskutera kulturfrågorna. Naturligtvis blir det extra intensivt när man har ett heltidsuppdrag som kommunalråd med telefonsamtal och mail att sköta hela tiden samtidigt, men Maria var en bra chaufför..:-) och det var så stimulerande att det gjorde inget att arbetsdagarna blev långa och kvällarna på kontoret sena. Under perioden maj 2009 till maj 2010 gjorde vi två besök i varje kommun i länet förutom förenings,företags och länsinstitutioner samt hade regelbundna möten med styrgruppen bestående av politiska företrädare för samtliga länets kommuner.

Det är helt klart att Öland är i särklass i länet när det gäller andelen kulturföretagare. Här finns många spännande framtida möjligheter. Kulturminister Lena Adelsson-Liljeroth besökte nyligen ett av de öländska projekten i företaget Yellow Box med Hemlig Festival. En idé som nu sprider sig internationellt.

De öländska hembygdsföreningarna,konstnärerna och konsthantverkarna, starkt samarbete med länsinstitutionerna,välbesökta bibliotek med hög servicegrad,Borgholms Slott, Ekopark Böda med Skäftekärr, Borgholms Stadsmuseum, Himmelsberga, Capellagården, Ölands Folkhögskola,Eketorps borg, Världsarvet, natur o kulturlandskapet, den öländska maten och firandet av Ölands Skördefest.Öland är klart i framkant!

Strategin "Kultur med nya ögon" är nu ute på remiss runt om i länets kommuner och i landstinget. Kommunstyrelsen antog i veckan ett remiss-svar som stämmer bra in med det vi i Centerpartiets remiss-svar vill prioritera för Borgholms kommuns del.
I Borgholms kommun vill vi prioritera:

*Fortsatt arbete med barnkultur genom Kultur i skola och förskola, där exempelvis länsinstitutionerna och hembygdsföreningarna genom åren varit goda samarbetspartners.

*Äldre människors samt funktionshindrade människors tillgång till kultur såväl i särskilt boende som i egna hem, gärna i samarbete med med frivilligorganisationer och andra aktörer.

*Kulturens betydelse för hälsa- en öppen kommun med rikt kulturutbud är attraktiv och ökar möjligheterna för såväl boende som besökare att trivas, känna stolthet och må bra.

*Samarbete inom stadsplanering mellan kommun,näringsliv och skola. Det offentliga rummet spelar en central roll för demokratin.

I kommunstyrelsens yttrande framgår också att Borgholms kommun vill anta den föreslagna Agenda 21 for culture samt att en enig kommunstyrelse på min fråga nu sätter igång arbetet med framtagandet av en Kulturstrategi för Borgholms kommun.

Här finns många möjligheter till positiv utveckling för Borgholms kommuns framtid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar