onsdag 15 september 2010

Ölands väderkvarnar får renoveringsmöjligheter

I Ölands kommunalförbund beslutade vi igår att åta oss huvudmannaskap för Ölands Kvarnförenings projekt Öländska väderkvarnar, projektledning kommer att upphandlas. Länsstyrelsen har tack vare kvarnföreningens trägna lobbyarbete nu skrivit under ett medfinansieringsintyg på 1 000 000 kronor och det tillsammans med kvarnföreningens ideella arbete gör det möjligt att ansöka om ytterligare 1 250 000 kronor från Landsbygdsprogrammet.
Genom åren har alltför många kvarnar rasat ihop och försvunnit ur den öländska landskapsbilden. Hembygdsföreningarna gör ett fantastiskt arbete och äger numera många kvarnar men det kostar stora pengar att renovera dem. Kvarnföreningen har inventerat samtliga väderkvarnar och undersökt reparationsbehovet.
Det finns idag 350 väderkvarnar kvar på Öland av dem är hela 186 i behov av reparation i någon form. Privatägda väderkvarnar ingår i projektet men villkorar då medfinansiering från ägaren.
Nu hoppas och tror vi att Ölands Kvarnförening med detta projekt kan säkerställa en av den öländska landskapsbildens viktigaste symboler för ett antal år framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar