onsdag 15 september 2010

Centerpolitik och debatt hos Kommunals medlemmar

Fackföreningen Kommunal anordnade häromkvällen en debatt för det sannolikt kommande personalutskottets ledamöter. Jag har själv arbetat i mer än 20 år som undersköterska (varav 10 samtidigt som företagare i besöksnäringen) och uppskattar verkligen att min moderate kollega som själv har suttit i kommunstyrelsens arbetsutskott(=personalutskottet) i hela 12 år nu vill göra en rejäl satsning på fortbildning för vårdpersonal. Det är däremot mindre roligt att de 500 000 kronor till personkläder som vi tillsammans beslutade i kommunfullmäktige redan i november 2009 ännu inte förverkligats, men jag vet ju att det sedan i våras finns en grupp personalföreträdare som väljer ut vilka modeller som är bäst och räknar med att all personal som arbetar kroppsnära vårdtagarna får sina personalkläder snarast.
Jag konstaterade även under denna debatt att den lokale s-ledaren säger sig vara ny och väldigt lätt glömmer sin delaktighet i de beslut som tagits under de åtta år då han varit kommunfullmäktigeledamot liksom under de fyra sista åren då han varit vice ordförande i IFO-utskottet... Lite trist att det goda samarbete som varit så lätt glöms under valrörelsen men nu är det ju bara några dagar kvar. Konstaterar också att det är lätt att vara frikostig med skattebetalarnas pengar men det behövs nog en sedelpress om allt som nu utlovas skall kunna förverkligas.. Det är ändå bra att vi nu under Centerpartiets ordförandeskap i socialnämnden och kommunstyrelsen(personalutskottet) kunnat införa kvalitetssäkrat tidmätningssystem där personalen själva lägger in den tid som går åt till vården, om det står platser tomma på en avdelning så hjälps man åt och går över till en annan avdelning som har det mer vårdtungt. Det finns också ett flexibelt schema som personalen själva lägger upp var sjätte vecka, en del tycker det fungerar bra, andra mindre bra.
Under denna mandatperiod har Sveriges Kommun o Landsting haft borgerlig ledning och min vän Chatarina Deremar (c)är en av de som representerar kommunerna i förhandlingarna med fackförbunden och därmed häromåret äntligen möjliggjort den högsta löneökning till Kommunals medlemmar som ägt rum i modern tid (ca 10%).
I Borgholms kommun har vi granskat likvärdiga arbetsuppgifter ur jämställdhetsperspektiv och varit noga med lika lön mellan kvinnodominerade och mansdominerade yrken. Kvaliteten i äldreomsorgen, målsättningarna och vårdtagaren i centrum har varit ledord för socialnämnden och personalen i verksamheten som varje dag gör ett fantastiskt arbete. Personalpoolen har gett fler tillsvidareanställningar och det pågår ett ständigt arbete med att höja anställningsgraden för de som så önskar. Jag tycker att de delade turerna är ett förlegat system som vi måste försöka få bort, samtidigt inser jag ju att för att fler skall kunna få mer arbetstid så måste det finnas personal när det behövs allra bäst. Vi har mycket kvar att göra och jag är glad att trots ett tufft arbete så räckte nästan alla upp handen på min fråga om de trivs på sitt jobb. Att jobba i vården är krävande men det ger så mycket tillbaka.Trevliga jobbarkompisar och bra arbetsmiljö är en viktig del av jobbet. Vi fick många bra tips av Kommunals medlemmar som vi kommer att jobba vidare med att förbättra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar