fredag 8 maj 2009

Centerstämman kräver att hemkommunen betalar för vistelse i annan kommun för personer med stora behov av kommunal service‏

Yes. Klockan halv två natten mellan torsdag o fredag har vi nu debatterat och klubbat igenom hela Centerpartiets nya välfärdsprogram. Ett jätteämne som innefattar allt från förskola, skolmat och sjukvård till äldreomsorg. Den hetaste frågan för oss i Borgholms kommun inom detta område är ju vistelsebegreppet gällande hemtjänstkostnader. Representant för Borgholms Centerparti är Ulrika Lindh (jag är här som ombud för distriktsstyrelsen i Kalmar län). Ulrika är också ordförande i Runsten-Långlöt Centeravdelning vars medlem Ingvar Andersson hade skrivit den motion som behandlades av stämman inatt gällande just detta kära ämne. Vi hälsar alla besökare välkomna till Borgholms kommun. Det gäller naturligtvis oavsett om de har egna fritidshus eller besöker barn och barnbarn. Men det är inte rimligt att hemkommunen som får såväl skatteintäkten som de statliga och mellankommunala ersättningarna för den mantalsskrivna vårdtagaren, skall spara stora pengar på att vårdtagaren ifråga vill ha lite semester från vardagen. Vanligtvis är nämligen inte denna semester speciellt kortvarig. I en del fall kan det handla om hela 4-6 av årets månader. Man blir beklämd när tiden förlängs pga att hemkommunen måste planera för personers stora vårdbehov och att de därför kan tvingas vänta någon vecka med att få resa hem igen när de så vill. Vi vill verkligen att alla som älskar Öland skall kunna vistas hos oss med eller utan servicebehov. Dock blir det tufft för såväl vår kommunala ekonomi som för vår personal(som också vill ha sommarsemester) när exempelvis människor som i vanliga fall bor på särskilt boende(sjukhem) skall bo i fritidshus med dubbelbemannade besök 7-10 ggr dygn, trygghetslarm osv. Även par där den ena parten är anhörigvårdare med rätt till avlastning i form av korttidsboende förekommer och vi fixar naturligtvis detta. Tack vare vår duktiga personal. Förra sommaren ryckte både socialchefen(sjuksköterska) och socialnämndens ordförande in i hemsjukvården pga personalbrist. Det finns inga hemkommuner som är beredda att betala ens halva kostnaden. Vi har försökt.
Vi ser hur människors behov av rekreation och miljöombyte ökar och därmed även Borgholms kommuns kostnader för hemtjänst/hemsjukvård för människor med annan hemadress. Ulrika o jag som delar rum här i Örebro tycker därför att Centerpartiets beslut inatt känns mycket bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar