lördag 9 maj 2009

Europadag med Rikstingståg i Örebro‏



Det blev en minnesvärd Europadag 2009 för alla Örebroare och alla oss Centerpartister och andra som besökte Örebro. Maud Olofsson öppnade dagens rikstingstal med en bit sten i sin hand. En sten från Berlinmurens fall 1989. En sten som bevisar att det går att förändra när människor vill och engagerar sig. En sten som visar att demokratin segrar.
På scenen på Järntorget här värmde Lasse Berghagen och Linda Bengtzing upp publiken ordentligt innan Mauds tal.
Det var härlig stämning och stående ovationer till Maud.
Dagens rikstingståg var så långt genom Örebro att när vi Kalmarlänsbor, som gick direkt efter partiledningen, gått den vackra vägen runt Örebro slott så var det fyllt av Centerpartister bakom oss runt slottet, likväl när vi tittade ner mot Drottninggatan kunde vi inte se ända ner till sista fanan i tåget. Härligt.

I eftermiddags har vi tagit beslut gällande Öppenhet -respekt för individen ett område innehållande skrivningar och debatter i alltifrån demokrati, federalism, jämställdhet, integritet, tryck och yttrandefrihet, lag och rätt till polisfrågor. Bland huvudfrågorna i debatten fanns naturligtvis FRA. Efter votering beslutade stämman dock att de förbättringar som centerpartiet lyckats få in i FRA-lagen får duga fram till den kontrollstation som beslutats skall genomföras år 2011.
Vi har också bl.a. beslutat att ge partistyrelsen i uppdrag att utreda förutsättningarna för att slå samman alla länspolismyndigheter till en nationell myndighet och införa kommunala polisnämnder.
Att den som uppsåtligen köper sexuella tjänster av en tvångsprostituerad skall kunna dömas för våldtäkt.
Att Sverige framöver skall ha tre direktvalda politiska organ: staten, regioner och kommuner.
Att arbeta för en tvåkammarriksdag i Sverige som ger regionerna direkt inflytande genom den första kammaren.
Att agera mot integritetskränkande lagstiftning i Sverige och EU
Att värna rätten till yttrandefrihet och anonymitet på Internet.
Nu är det högtidsstund då Bramstorpsplaketten skall delas ut till bl.a. förre EU-parlamentarikern numera SPF-ordföranden Karl-Erik Olsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar