tisdag 12 maj 2009

Tillväxtmöte i Byxelkrok

Bland måndagens möten fanns ett Tillväxtmöte i Byxelkrok som arrangerats av Monica på Hälludden i samarbete med Ölands Näringslivskontor.

Det var stor uppslutning av ortsbor. Lite synd var det att Monicas egen bild av norra Öland är ett samhälle i kris, man skall vara försiktig med att måla ut så negativa beskrivningar. Tvärtom så har nordligaste delen av Öland blomstrat upp ordentligt under de senaste åren.
Byxelkrok-Torp som Årets Ölandsby för några år sedan bekräftade den positiva förändringen i samhället, sedan dess har det ytterligare skett en mängd positiva satsningar bland såväl företagare och privatpersoner som kommun och man ser med stor förhoppning fram emot besöksnäringsrekord under sommaren 2009.
Från kommunens och Näringslivskontorets sida diskuterar vi gärna sakfrågor,framtid och Tillväxt- genom samverkan som är vår huvudsakliga inriktning i det näringslivsprojekt som nu genomförs med stöd av Tillväxtverket (fd NUTEK).

Det finns just nu två mycket bekymmersamma frågor som upprör de boende och företagare på norra Öland. Dels är det besökarnas möjlighet att ta ut kontanter i tillräcklig omfattning nu när Svensk Kassaservice lagts ner. Här har Länsstyrelsen ett tillsynsansvar, Linus som tidigare ringt mig i denna fråga fanns också på plats på mötet igår. Företagarna på norra Öland kunde berätta att de tagit fram ett förslag till lösning och nu gäller det att hitta finansiering till de garantier som erfordras för att möjliggöra uttagsautomat.

Dels är det barnomsorgen då vår utbildningsnämnd nu när barnantalet minskat så mycket av besparingsskäl har tvingats säga upp en dagbarnvårdare som jobbat i 27 år, tyvärr inte hela tiden med fullt antal barn för att motsvara tjänsten på 100 %, dock är det sedan någon månad tillbaka minst 100% barntimmesbehov. Utbildningsnämnden har liksom kommunstyrelsen en stark politisk majoritet för att se till så att Byxelkroksborna även fortsättningsvis har servicen med förskoleverksamhet kvar i Böda en mil söder om Byxelkrok.
Det finns möjlighet för dagbarnvårdaren att starta eget företag enligt ett tidigare beslut i fullmäktige och det erbjudandet har framförts av utbildningsförvaltningen.
Många föräldrar arbetar i Byxelkrok och vill självklart ha sin dagbarnvårdare kvar och därmed slippa köra fram och tillbaka.

På mötet fanns förutom vi från kommunen,näringslivskontoret och Länsstyrelsen också KLT, Polisen, Ölands Bank och Regionförbundet.
Det framkom från flera håll att man inte ser bygden som en krisbygd, däremot är det en glesbygd enligt klassificeringen i Glesbygdsverket. Dessutom Sveriges sydligaste glesbygd enligt Monica.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar