fredag 8 maj 2009

För ett grönare Europa

Det var en spännande paneldialog mellan EU-parlamentariker Lena Ek, miljöminister Andreas Carlgren, infrastrukturminister Åsa Torstensson och jordbruksminister Eskil Erlandsson här på Centerstämman i Örebro i eftermiddag. Våra ministrar i Alliansregeringen tar nu snart över EU-ordförandeskapet. Den nyligen gjorda klimat och energiöverenskommelsen gör att världens länder ser Sverige som ett föregångsland i klimatarbetet. Centerpartiet har tidigare kritiserats delvis även inifrån för att vi ändrat ståndpunkt gällande kärnkraftfrågan, men man skall ha klart i minne att i stort sett hela klimatdelen i Alliansens uppgörelse är de frågor som vi inom Centerpartiet har drivit under lång tid och nu kan de äntligen förverkligas! Det gäller alltifrån möjligheterna för de gröna näringarna till ökade inkomster tack vare satsningar på bioenergi och stor utbyggnad av vindkraft till satsningar på teknikutveckling i exempelvis solenergi, elbilar och andra förnyelsebara bränslen. I uppgörelsen ligger också skatteväxling som i första hand skall ge lägre skatt på arbete och högre skatt på koldioxidutsläpp och annat som ökar klimathotet.
Den svenska Alliansregeringen har en mycket stark ingång för ett grönare Europa tack vare Centerpartiet! En ingång som kommer att kunna ge avtryck på hela EU under andra halvåret 2009 och som ger Sverige kraft bakom orden när vår miljöminister arbetar för att få en kraftfull klimatförbättrande internationell överenskommelse vid Klimatkonferensen i Köpenhamn i början av december.
Det här visar lite av hur viktigt det är för Europa med ett starkt svenskt Centerparti.
Jag hoppas innerligt att Lena Ek får både fritidshusölänningen Kent Johansson och fler svenska Centerpartister med sig i EU-parlamentet efter valet den 7/6.
Kom ihåg att ta ställning och att ta vara på möjligheten att gå och rösta. Besluten i EU påverkar oss i Sverige allt mer, det spelar stor roll vilka som för vår talan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar