fredag 29 maj 2009

Ljus i tunneln i Kalmar län ?

Det var ett klart bra möte som regeringens varselsamordnare landshövding Sven Lindgren och Regionförbundsordförande Leif Larsson höll igårkväll. Det är också bra att träffas i en så blandad grupp med näringslivsföreträdare, fackliga företrädare kommun och landstingsrepresentanter, arbetsförmedling,tjänstemän från regionförbund o länsstyrelse m.m.
Regiondirektör Håkan Brynielsson redogjorde för de punkter som varselsamordnarna framfört till regeringen och hur dessa till viss del infriats samt vad som kvarstår.

Arbetsförmedlingen visade på det tydliga faktum att varseltakten i länet nu dämpats avsevärt. De fackliga företrädarna redogjorde för bl.a 7% arbetslöshet inom Byggnads respektive 5% inom Transport.
Merparten av näringslivsföreträdarna signalerade en svagt positiv utveckling jämfört med de allra mörkaste månaderna under höst-vinter. Dock med viss försiktighet för tiden närmast efter semestern.
Vi sticker ut lite extra i Borgholms kommun liksom i Mörbylånga kommun jämfört med övriga länet. Investeringsviljan här är fortsatt mycket stark inom såväl lantbruk som besöksnäring. Det byggs lika mycket bostäder som tidigare, merparten i vår kommun är hus som byggs för åretruntboende men är avsedda som fritidshus åtminstone till en början.
Arbetslösheten på Öland är bara 3% och vi gläds åt den stabila strukturen av småföretagare, men är som sagt också mycket beroende av arbetsmarknaden i Kalmar med omnejd.
Min sammantagna analys och förhoppning av mötet igårkväll var ändå att kanske att vi i hela Kalmar län nu kan se ljuset i tunneln och därmed en försiktigt kommande återhämtning. Dock med ett nog så viktigt undantag nämligen ungdomsarbetslösheten där kraftfulla åtgärder krävs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar