fredag 15 maj 2009

Karin Söder på Öland.


Ölands frisinnade kvinnor (med Fogelstagruppen som förebild) med min vän Margaretha Lööf-Johanson(s) (mamma till EU-parlamentariker Anna Hedh) har ett stort kontaktnät och ett fantastiskt program för år 2009. Bl.a med Sofie Henell som arbetar med fredsbevarande på Västbanken och i Jerusalem samt Anna Koblanck DN:s utrikeskorrespondent i södra Afrika (14/6) och Cecilia Uddén SR:s Mellanösternkorrespondent (16/7).
Igårkväll hade Margaretha lyckats locka en god vän och en stor förebild för många kvinnor till Öland, nämligen Sveriges och en av världens första kvinnliga utrikesminister och sedermera även första kvinnliga partiledare Karin Söder (c).

Vi samlades i Segerstad på J.A.G.S museumet. www.gustaf-jon.se , ett fantastiskt museum över bygdens son Johan August Gustafsson, kallad Gustaf-Jon, vars främsta intresse var träslöjd. Johan August konstverk har ställts ut i bl.a Stockholm, Göteborg, Oslo, Uppsala, Gävle och Jönköping men har nu hittat det hem som Johan hoppats på i Segerstad.
En av eldsjälarna bakom museumet är min öländska förebild Marianne Jönsson som naturligtvis fanns på plats under Karin Söders besök.
( Lite kul är det är att i höstas när jag var på J.A.G.Smuseumet i samband med Skördefestinvigningen stod jag inne bland konstverken och pratade med en annan fd utrikesminister, även han en förebild för många och internationellt en mycket uppskattad person,nämligen Jan Eliasson.)

Det var en magisk kväll i Segerstad, med total tystnad under Karins tredelade berättelse,utrikesminister,socialminister,partiledare. Men också en kväll med många glada skratt till Karins anekdoter och frågor om alltifrån jämställdhet till världspolitik.
Karin Söder började med att berätta om hur hon år 1971 blev riksdagsledamot och även vald till andre vice partiordförande. Det framkom klart att Centerkvinnorna betytt mycket för Karin genom åren liksom Berit Åhs som utformade kunskapen om härskartekniker, Karin var noga med att hon själv alltid kännt sig väl bemött även om den stackars bordskavaljer som vid en högtidlig middag frågade henne om vilken befattning hennes man hade som lett till inbjudan till denna middag, blev lite tyst en stund när Karin berättade att maken inte var där men att hon själv var Sveriges utrikesminister.:)
Att sitta i en liten bygdegårdslokal i Segerstad och höra en personlighet som Karin Söder berätta om sina år som utrikesminister med möten med Indira Gandhi, Gromyko och många fler går inte att beskriva,det måste upplevas.

Efter valet 1979 blev Karin Söder socialminister, en roll som hon beskriver som lite av Robin Hood. Hon kom då att arbeta nära en annan av mina goda vänner den numera bortgångne Kjell E Johanson (v). Tillsammans satte de kampen mot alkohol och droger bland ungdomar i tidiga tonåren högt på agendan och var också framgångsrika i det arbetet. Från Karin Söders tid som socialminister kvarstår bl.a flerbarnstillägget och högkostnadsskyddet för läkemedel.

År 1985 blev Karin Söder Sveriges första kvinnliga partiledare. Tyvärr drabbades Karin av svår sjukdom som tvingade henne att sluta som partiledare efter ganska kort tid.
Det var som sagt en alldeles fantastisk kväll i Segerstad.
Karin delade under och mellan berättelserna glatt och villigt med sig av goda råd i ledarskap och sina erfarenheter av det politiska arbetet.
Gerd Åstrand och Gull Lewton var Centerpartiets värdinnor som samarbetat med Ölands frisinnade kvinnor för att få allt runt själva kvällen att klaffa och gjort det med den äran.
Margaretha avtackade Karin med ett par mycket väl utvalda böcker och det var extrabonus att då få höra Karin Söder berätta att hon under resan till Öland läst boken Nattfåk av Johan Theorin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar