tisdag 26 maj 2009

Möte ang fördjupad översiktsplan Rälla-Stora Rör

Är klart besviken över gårdagskvällens möte. Det var så positivt att så många människor mött upp. Vi fyllde Klockargården i Högsrum. Från kommunens sida var det också ganska många politiker på plats.
Vi ville lyssna in vad Rällaborna tyckte om förslaget till fördjupad översiktsplan och de tre ytterligare alternativ som tillsammans med trafikutredning, naturutredning och miljökonsekvensbeskrivning presenterades under kvällen.
Miljö och byggnadsförvaltningens personal hade förberett sig noga och gjorde en fantastisk föredragning som tyvärr avbröts av mötesdeltagare med jämna mellanrum. Negativa inlägg från publiken förstärktes av bl.a kommunens välkände missnöjespolitiker (sedan mer än 30 år) som drog igång applåder på allt som var negativt och själv tog över personalens presentation på ett många gånger oförskämt sätt.


Vi hade valt ett annorlunda upplägg för mötet där miljö och byggnadschefen ledde sammanträdet istället för någon av oss ur kommunpolitiken. Vi insåg att det fanns en uppenbar risk att mötet annars inte skulle kunna fullföljas. Eftersom denne missnöjespolitiker sedan fem månader tillbaka har utsett sig själv till vikarierande kommunalråd, skickar mail för att ställa in sammanträden som han inte ens är vald till, skickar yttranden med kommunens logotype till Länsrätten där han som självutnämnt vikarierande kommunalråd tillstyrker sina egna överklaganden på av kommunfullmäktiges fattade beslut och skriver mängder av skräp om hela kommunledningen såväl personal som politiker på en egen hemsida. Detta tar enormt mycket tid från personalen i såväl kommunen som kommunalförbundet.

Det jag är besviken över att vi från kommunens sida så tydligt visade att vi var där politiker och personal för att presentera utredningar och förslag. Den grupp som hördes mest under kvällen var de som ropade nej, de som buade och till och med svor högt. De frågade inte ens på de tre andra alternativen.
Vi ville öppna för en fortsatt dialog i denna första presentation, som tur är kom flera fram och ville prata efter mötet och en del kontakter för ett konstruktivt fortsatt arbete har knutits. Vi pratar om en planeringstid för 25-30 år framöver i fördjupningen och i planprogrammet möjlighet i närtid för en av de största investeringar i besöksnäringen som gjorts i regionen, möjlighet till arbetstillfällen,ökad inflyttning, fler barn i skolan,trafiksäkerhet, säkerställa affären och annan service överlevnad m.m

Vi vill hitta lösningar i samarbete med ortsbefolkningen och möts av burop och svordomar. Klart jag är besviken!
En eloge och ett TACK till dem som hjälpte oss få ordning på mötet och till personalen som gjorde ett mycket bra jobb!

TACK också till alla dem som tydligt markerade MOT buropen igårkväll, som hörde av sig direkt då och som även hört av sig idag och beklagat den vändning mötet tog och det sätt som vissa mötesdeltagare bemötte kommunens representanter med.

Flera av dem ville också få möjlighet att ställa sina frågor igår men de hade inte en chans!
Vi kommer att hitta möjligheter för dem och ordna nya möten om de så önskar, de har liksom alla andra god tid på sig då sista dagen för yttrande på detta samråd är den 10/8.
Nästa process är att hitta ett förslag av dessa fyra eller ett delvis nytt som fyller de behov som så många berörda som möjligt i området har och att ställa ut den under hösten sannolikt september-oktober för ytterligare två månaders möjlighet till yttranden innan slutlig sammanställning och förslag till beslut i kommunstyrelse och fullmäktige.

Tyvärr så innebär framförallt behovet av bra och säkra trafiklösningar att det sker en sammanblandning av det planprogram som antogs av kommunfullmäktige den 16/6 2008 gällande Ekerums Golf &Resort och den fördjupade översiktsplanen Rälla-Stora Rör som ger möjligheter för samhällsutveckling under en period av 25-30 år.
Planprogrammet har paragrafnummer 46 i fullmäktiges protokoll från 20080616. Det antogs av ett helt enigt kommunfullmäktiges samtliga ledamöter. Det finns endast en protokollsanteckning från missnöjespolitikern där han skriver "att trafikfrågorna i område 12 och 13 ( som nu är område 2 och 3 alldeles norr om vägen till badplatsen) förutsätts ha en lämplig lösning för trafikfrågorna och att hänsyn tas till natur och rekreationsvärden när områdena skall detaljplaneläggas".....Det är liksom en självklar del av detaljplaneläggning och protokollsanteckningen är alltså i grunden innehållslös, oavsett den har han, liksom alla andra, alltså sagt ja till planprogrammet vilket han nu försöker få att se ut som om han inte har gjort. Det säger en del.

Av planprogrammet framgår att syftet är att möjliggöra cirka 300 nya lägenheter, huvudsakligen i parhus samt ett hotell med cirka 100 rum inom Ekerums golfbaneområde.
En oerhört viktig möjlighet för nya jobb och den förlängda säsong som vi så länge arbetat för!
Dessutom sitter just nu fem av Nordens mest kända arkitektfirmor och skissar på olika förslag till hur dessa hus skulle kunna se ut för att bäst passa in i miljön!

2 kommentarer:

  1. Hej
    Jag var tyvärr inte med på mötet.
    Av vad jag kan läsa på nätet och höra på radion så verkar det som om kommunen och ortsborna går lite i otakt för närvarande.
    Jag är fullt medveten om att ”samtycket kanske tiger still” men det gör också likgiltigheten. Det är inte rätt att anta att alla som inte yttrar sig håller med. Det är alltid ens stor grupp människor som inte är intresserade eller har andra prioriteringar i livet. Det som är viktigt är att lyssna på de stämningar som finns i regiondelen. Det måste ändå vara så att politiker och befolkning måste gå i takt.

    Det är ju så populärt att tala om processer, och även jag vill använda den metaforen.
    I Rälla / Stora Rör har det, som jag uppfattar det hela tiden funnits ett kompakt motstånd mot dessa planer och processen för att övertyga dem / oss om att det här förslaget är bra har ju på så sätt misslyckats.

    Det är kanske helt enkelt så att detta är ett förslag som inte är så populärt. Vad göra?

    Jag är i princip inte för missnöjesgrupper och enfrågespecialister, men det som behövs nu är dialog. Jag tror inte att det finns några motsättningar om de övergripande målen men jag uppfattar att det lagda förslaget inte har nödvändig förankring.

    Vore det inte bra att inleda en dialog med de personer / grupper som har intresse in den här frågan för att mer förutsättningslöst hitta vägar framåt.


    // Göran Lindmark

    SvaraRadera
  2. Hej Göran. Du har helt rätt i din kommentar och jag tog redan samma kväll som mötet några kontakter som kan möjliggöra för oss att få igång den dialog som så väl behövs för att komma vidare i frågan.

    SvaraRadera