tisdag 19 maj 2009

Kultur med nya ögon

Arbetet med utvecklingstrategin för Kalmar län med fokus på Kultur och Tillväxt rullar på för fullt. Vi har nu besökt flera av kommunerna och landstinget i ett fösta möte med utgångspunkt i det arbete som tidigare gjorts i länet. Kulturinstitutionerna är på gång i nästa vecka liksom möte nummer två med den stora styrgruppen där länets alla kommuner och landstinget ingår.

Nybro kommun toppar engagemanget så här långt. deras deltagare i styrgruppen Evy Annér hade lyckats få ihop företrädare för hela den kommunala verksamhetens olika områden bland såväl politiker som tjänstemän vid vårt möte där förra veckan. Jätteroligt. På flera sätt märks det att Nybro kommun har kulturfrågorna högt på dagordningen. Exempelvis de vackra glasrikeutsmyckningarna i rondellerna där den sista(mot Växjö) är Riddarsporren från Mats Jonasson i Målerås. Den 30/5 har man matkulturen som tema för en stor härlig mötesplats mellan olika nationaliteter.På en av gågatorna kommer man att kunna smaka på mat från andra länder och andra kulturer och ge möjlighet för möten mellan människor och för samtal. Blåsorkestrar, skolelever i ABBA-musikaler, ja listan kan göras lång på alla de goda exempel från Nybro kommun som vi fick med oss för vårt fortsatta arbete.
När dialogen förs så här tvärs över de kommunala verksamheterna blir man imponerad av hur stort det sammanlagda utbudet av kultur är i kommunerna. En del av vår tanke med processen är just att som utomstående bidra till att få ihop denna kunskap och leda det övergripande samtalet. Där har vi utgångspunkten för det fortsatta utvecklingsarbetet.
Vi hoppas och tror att vi med de frågeställningar vi hade med oss och den dialog vi förde kan hjälpa till att lyfta frågorna ytterligare en nivå och även hitta formerna för att i större utsträckning stärka näringslivets kulturföretagare som i högsta grad är en del av vårt arbete. Stygruppens arbete fortsätter under hela året och vår avsikt är att återbesöka alla kommuner under hösten, att genomföra ett antal seminarier under resans gång m.m.m.m Avsikten är att vi under resans gång skall finna ett antal möjliga verktyg och metoder för kultur kopplat till tillväxt. Så här långt är den lokala förankringen och dialogen bland det absolut viktigaste för oss i arbetet med att lyfta kulturfrågorna i länet.

Imponerad blir man också av SV i Kalmar som ständigt är på gång med nya ideer och ligger långt framme i sitt folkbildningsarbete. Den aktivitetslista som jag såg igårkväll bekräftar det jag redan visste, här råder det full fart och gott om ideer.
Med verksamhetsutvecklare Ingela Carlsson i spetsen bjöd SV Kalmar in till ett dialogmöte om just arbetet med utvecklingstrategin Kultur med nya ögon på en annorlunda mötesplats. Nämligen Cafe 1344 på Giraffen i Kalmar.
Det blev en mycket intressant dialog mellan kulturföretagare, vårdpersonal ( som fått pris i kvalitetsarbete inom Kalmar kommun för sitt arbete med teater i omsorgen) folkhögskoleföreträdare m.fl och jag hoppas och tror att vi har ett nätverk här som ställer upp i det fortsatta arbetet med utvecklingstrategin Kultur med nya ögon för Kalmar län.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar