fredag 15 maj 2009

Lena Ek på Lindbytvätten

Att få möjlighet till ett besök av EU-parlamentariker Lena Ek i Borgholms kommun kräver att man tänker till lite extra på vad som kan vara intressant för arbetet i parlamentet inom Lenas områden.
Lena är en av Sveriges mest respekterade EU-parlamentariker och vice ordförande för den liberala gruppen ALDEs 99 ledamöter. Hon är också vice ordförande i införhandlingarna med Kroatien och har lett arbetet med kemikalieöverenskommelsen REACH, hon är ledamot i industri-IT-forsknings- och energiutskottet samt i utskottet för klimatfrågor.

Dagens besök blev oerhört bra, det självklara valet av företagsbesök utifrån Lenas områden blev nämligen Lindbytvätten där VD Peter Strejffert ställde upp med kort varsel liksom ordförande i Företagarna på Öland, Stefan Lander och Kenneth Sturesson från LRF.


Lindbytvättens utveckling under Peters och Helens ledning är oerhört imponerande. Den är nu en av Sveriges 10 största tvätterier. Jag vet hur Peter och Helen har jobbat med doseringen av tvättmedel,miljömål och senast jag var där var det stora nyinvesteringar i tvättkedjan som då monterades.
Företaget har nu 26 anställda. Svanenmärkningen är en viktig och självklar del av deras profil och de jobbar hela tiden vidare med hjälp av nyckeltal för att styra verksamheten. Vattenförbrukningen minskas stegvis och i jämförelse med en vanlig hushållstvättmaskin är det en enorm skillnad i lägre vattenförbrukning per kilo tvätt på Lindbytvätten. En biobränslebrännare som är den första i Europa i denna typ av industri stärker miljöprofilen ytterligare med hjälp av bla rapsolja.
Doseringskontrollen av tvättmedel är total och nu går man vidare med utvecklingen för att se hur man kan minska energiförbrukningen ytterligare genom tvätt i lägre temperaturer.
Studiebesöken på Lindbytvätten är många från såväl Sverige som Tyskland bland företag som jobbar för bättre miljö.

Lena var minst sagt nöjd med besöket. Jag hörde att hon nämnde Lindbytvätten redan på den företagarlunch som sedan hölls i Kalmar.
Jag ser fram emot möjligheten att Lena står i EU-parlamentet och talar om att på Öland kan man tvätta miljövänligt på ett energieffektivt, vattensnålt sätt och dessutom med fosfatfria tvättmedel.
Ett av den svenska regeringens mål under ordförandeåret i EU är nämligen att införa fosfatfria tvättmedel i fler länder i EU. Högsta prioritet är länderna runt Östersjön.
Lindbytvätten föregår med gott exempel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar