onsdag 10 juni 2009

Invigning av månghundraårigt bevis på samarbete mellan Borgholm och Mörbylånga kommun- nämligen Mittlandsleden

Idag har jag tillsammans med v. ordf i Mörbylånga kommun Tommy Eliasson invigt Mittlandsleden. Med start och tal vid Rosenborgs friluftspensionat mittemellan Algutsrum och Runsten. Läs mer på www.rosenborgs.se


Efter den gångna veckans folkomröstning m.m må väl denna vandringsled vara ett verkligt tydligt exempel på månghundraårigt samarbete mellan Borgholm och Mörbylånga kommuner. Från borgarna Gråborg till Ismantorp tillexempel.
De första invigningsstegen togs på stigen av Tommy och mig tillsammans med personal från kommunernas arbetsmarknadsavdelningar som jobbat med röjning och skyltning samt Länsstyrelsens personal.

Det är fantastiskt att vandra i öländsk natur med en naturguide, kanske särskilt om man är ölänning..:) Vi delades in grupper på 25-30 personer och naturguiden Torsten Jansson berättade om hässlen, slåtterängar,blommor och sångfåglar för oss,fantastiskt bra. På bilden ovan visar Torsten på orkidén Nästrot som inte har egen klorofyll och därför är ofärgad och närmast vissenaktig. Den nästlar sig in i bl a hasselbuskens rotsystem och lever istället på det. Bilden nedan visar Nattviol, Johannesnycklar, Humleblomster m.m.m.m


Slutmålet för vår vandring på Mittlandsleden idag var Ölands största och mittersta fornborg,Gråborg, som kanske var centrum för handeln mellan länderna på andra sidan Östersjön och fastlandets byar under elvahundratalet.


Tommy och jag satte oss på ett stenröse mitt i denna enormt stora fornborg. Vi konstaterade att denna historiskt betydelsefulla plats kanske kan komma att bli aktuell om många många år för en gemensam Ölandskommun och ett i högsta grad nygammalt gemensamt kommunhus... :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar