fredag 26 juni 2009

Syndabocksfenomenet

Syndabocksfenomenet är ett välkännt begrepp. När jag för ett antal år sedan skrev ett högskolearbete inom psykologi var det just syndabocksfenomenet jag fokuserade på vid starten av förföljelsen av judarna/andra världskriget.

Det är intressant att googla på "syndabocksfenomenet". De tolkningar man får fram då är exempelvis "förskjuten aggresivitet", "kollektiv försvarsmekanism" eller "primitiv form av egenförsvar".
Samtliga dessa kan man ju fundera över en stund om man så vill kopplat till de skriverier som under veckan varit och fortsätter än idag gällande dråpet i Köpingsvik under midsommarhelgen.

Syndabockarna har varierat under veckan men det har tyvärr lagts mycket skuld på polisen och på kommunen. Jag vet ju att det fanns fotpatrullerande poliser på plats på camping och stränder just när dråpet skedde.
Jag vet också att kommunen under de senaste åren tagit ett ansvar som sannolikt är betydligt större än man egentligen behövt. Detta för att underlätta för polisen men framförallt att underlätta för de boende i Köpingsvik.

När ungdomarna för något år sedan plötsligt flyttade sitt midsommarfirande från Borgholm till Köpingsvik så kom det ungdomar i tusental från hela landet som vildcampade överallt i samhället. Polisen som är ansvarig för att den lokala ordningsstadgan följs, dvs exempelvis (campingförbud inom detaljplanelagt område)hade inte en chans.
När de kom fram och krävde att ungdomarna skulle flytta sina bilar hade alla redan druckit alkohol. osv osv.
Småvägarna i samhället var igenkorkade av nattparkerande bilar. Om det skett en brand någonstans i tält, bil eller villa i samhället hade räddningstjänsten haft mycket stora svårigheter att komma fram. Med hjälp av kommunens parkeringsvakt, frivilliga från PAIF som hjälper till att flytta onyktra ungdomars bilar från samhället ner till nattparkeringsplatsen på andra sidan väg 136.
Naturliga behov hade ungdomarna även när de vildcampade i samhället, med hjälp av ett par bajamajor nere på nattparkeringen som städas o töms regelbundet under helgen så har en viss avlastning skett för samhället även där.
I bl. a brottsförebyggande syfte ställdes även ett par höga rejäla belysningsstolpar upp på nattparkeringen. Överenskommelsen var att polisen med hjälp av denna nattparkering skulle kunna ha ungdomarna samlade på ett och samma ställe och därmed ha lättare att sköta sitt arbete. Polisen skulle därför ansvara för natt-tillsynen av nattparkeringen. Dock har PAIF haft idella funktionärer på plats dygnetrunt som vandrat över nattparkeringen och funnits på plats där hela tiden.

Den stora frågan nu är belysningen av strandpromenaden i Köpingsvik. Jag ser att en fd polischef som varit en stor tillgång för vårt Brottsförebyggande uttalar sig kritiskt mot kommunen i dagens tidningar, liksom att jag ser att det tycks råda en del missförstånd inom det brottsförebyggande rådets ledning.
När vårt brottsförebyggande råd drog igång på riktigt fick vi hjälp från länspolisen med att leda arbete via en polisman med gedigen kunskap och erfarenhet.
Det brottsförebyggande rådet sökte och fick en del nationella pengar för framtagandet av ett program och utbildning av deltagare i bla BRÅ.

Projektet hette ett tryggt och brottsfritt Öland sommaren 2008 och slutredovisades under våren 2008 med ett antal förslag till åtgärder.
Tyvärr fanns det ingen finansiering av åtgärderna i förslagen och förslag såsom exempelvis fler poliser , mer belysning måste naturligtvis betalas av någon annan.

Kommunen har satt upp den ytterligare belysning som föreslogs av BRÅ på Smedjeängen, dvs nattparkeringen.
Däremot när det gäller belysning av strandpromenaden så är det inte självklart att det är kommunen som skall finansiera den ensam. Politiskt vill vi jättegärna ha en vackert belyst strandpromenad hela vägen mellan Borgholm o Köpingsvik.
Redan där pratar vi sannolikt ett annat språk än BRÅ, men vackert belyst och brottssäkert belyst är oftast två olika saker.
Höga gatlyktor utmed en öde strandremsa ser inte så kul ut en grå oktoberdag.
Det finns ett stort antal företag i Köpingsvik som skulle ha god nytta av en vackert upplyst strandpromenad och frågan om belysningens utformning och kostnadsfördelning kommun/företagaförening pågår alltså.

Köpingsvik invaderas av tusentals ungdomar från hela landet. BRÅS analys av de brott som begicks under midsommar 2007 klarlägger också vilka orter som gärningsmän som är skäligen misstänkta för brott kommer ifrån. Det framgår att av 21 gärningsmän så kom endast 1 från Borgholm, 1 från Färjestaden och resten av ungdomarna var väl spridda med hemadresser över stora delar av södra Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar