fredag 19 juni 2009

Ölands Turist o Ölands Näringslivskontor i TuristKickOff 2009

Näringslivschef Anders Nyholm o Turistchef Gustaf Öholm höll tillsammans i trådarna vid det stora företagarKickoffen på Strand Hotell den 17/6. Kick-Offen var välbesökt av företagare från norr till söder på ön. Gustaf inledde med att berätta en del om www.visitse.se den websida vi på Öland har gemensam med Kalmar och Glasriket där upplevelseplaneraren är ett unikt verktyg för besökare som kan köpa alltifrån resan hit till boendet och biljetter till olika aktiviteter direkt hemifrån.

Anna Barkevall VD på Böda Sand, norra Europas största camping med 1350 campingplatser, 125 stugor, 3 kärleksnästen och sammanlagt cirka 7000 personer boende på campingen under högsäsong, berättade om årets nysatsningar på bl a cykelbana, ny lekpark,showskola och lite om planerna för framtiden. Böda Sand jobbar också hårt med v 26 och 27 som för Ölands del är veckor med stor potential för fler besökare. V26 är nu för andra året Hälsovecka på Böda Sand och v 27 är Fotbollsvecka.

Den så viktiga öländska mångfalden presenterades direkt bland de föredragande företagarna.Strax efter Anna Barkevall var det nämligen Willy Fredriksson från Stenåsa Camping och Skördefestens nya styrelses tur.
Willy är känd som en mycket duktig entreprenör men många trodde att han gett sig på det omöjliga när han för några år sedan försökte börja få liv i Stenåsa Camping på sydöstra sidan. Första året var det 1000 gästnätter efter en del investeringar har man nu lyckats komma upp till 5000 gästnätter och målet är 8000 gästnätter.
Just variationerna mellan det stora aktiva Böda Sand med sysselsättning och upplevelser för hela familjen och den lilla enklare Stenåsa Camping i det öländska världsarvet med naturen och lugnet som viktigaste pusselbitarna gör att Öland har något att uppleva för alla.
Ekerums VD Martin Sahlberg berättade en del om de investeringar som gjorts de senaste åren och om planerna för framtiden. Martins huvudbudskap var ordet folklighet, att Ekerum vill vara en anläggning som är öppen och tillgänglig för alla ölänningar och besökare. Ett exempel på detta är Diggilookonserten där succen från ifjol upprepas i år. För 3e året kommer det att vara aktiviteter på Ekerum under Ölands Skördefest. Restaurangen på Ekerum är nu KRAV-certifierad.

Kjell Gehammar VD på Strand berättade en del om de investeringar som gjorts i gästhamnen senaste året ett samarbete mellan Strand hotell och Borgholms kommun för att förbättra service och miljö för gästande båtar. Borgholms hamn är den enda hamnen på Öland som har Blå flagg.
Peter Adolfsson berättade om det lyckade samarbetet i Framtid Borgholm, lite om sommarens alla aktiviter och den nya websidan.

Niels Mouritzen Regionchef Nord i VisitSweden kåserade runt kulturella skillnader mellan danskar o svenskar. Niels berättade också att huvdorsaken till att danskar semestrar i Sverige är naturen. Niels föredrog den stora marknadssatsningen Kubik som görs i Danmark samt tryckte också på vikten av paketering av resor, boende och aktiviteter.
Christina Torstensson, Regionförbundet i Kalmar län, berättade om projekt Vinst som är en mycket stor satsning i form av EU-medel som växlats upp av regional och lokal medfinansiering av dem fem stora dragplåstren i länet, dvs Vimmerby, Västervik, Öland, Kalmar och Glasriket. De prioriterade områdena för marknadsföring av regionen är Danmark och Tyskland.
Benny Sigurdsson,Ölands Försäkringsbolag som är partner till Ölands Turist AB förstärkte övriga föredragshållares tydlighet när det gäller vikten av samverkan och samarbete, men också vikten av att samla en liten del av marknadsföringspengarna för att tillsammans bli stara utanför Ölands gränser och därmed kunna locka hit ännu fler besökare.
En av styrelseledamötern i Ölands Turist AB, tidigare VD ICA Sverige, Peder Larsson höll sedan ett mycket intressant miniföredrag runt varumärke och varumärkesuppbyggnad. Att Öland är ett starkt varumärke känner vi alla till ,men det kan bli än mycket mycket starkare om samarbetet mellan alla aktörer ökar och alla drar åt samma håll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar