torsdag 25 juni 2009

Spännande Virserumsdagar.


Just kulturens betydelse för tillväxt är Virserumsdagarna/Virserums Musikdagar lysande exempel på. Eldsjälen Gunilla von Bahr hade samlat mycket intressanta föreläsare på tre olika teman. Efter föreläsarna var vi sedan flera stycken som ingick i paneldiskussioner för att borra djupare i de olika frågorna.

Tisdagens program inleddes av artisterna Lise & Gertrud dvs tvår röster och en cello.
Helt fantastiskt,rösterna bar, skiftade,trollband, växlade, replikväxlingen roade och cellon blev plötsligt ett oerhört spännande instrument.

Journalisten Ulf Wickbom ledde sedan ett samtal om Kultur och Näringsliv där landshövding Sven Lindgren, riksdagsledamot Ann-Marie Broden, kungl Operans Karin Norberg m fl ingick. Framtidens kulturfinansiering är en av de ständigt stora frågorna, kommer sponsring att tvingas öka, är det möjligt osv.
Huvudbudskapet jag fick med mig från samtalet var vikten av att paketera, att matcha för att hitta rätt sponsringspaket för ett visst företag. Att kort sagt erbjuda en produkt som intresserar just det företaget.

En av mina idoler Marie Bergman gjorde ett jätteintressant framförande i stort sett helt utan sång, (jag hade gärna hört bl.a "Samma Sol" annars) Hon berättade om sitt arbete med att lära människor använda rösten som verktyg. Särskilt då i arbetet med psykiskt funktionshindrade barn. Genom att låta barnen ungdomarna våga prova sina röster med olika metoder så förändras oemottaglighet till kontaktbarhet och engagemang.
Det handlar ju i grunden om att ge ungdomar möjlighet att få prova en annan uttrycksform som kanske passar dem bättre än vad bara ord och språk gör.


Höjdpunkten bland temadiskussionerna var enligt min uppfattning Kultur och hälsa.
Samtalet och inledningen hölls av professorn och medicinläkaren ( fritidsölänningen) Gunnar Bjursell, Göteborgs Universitet.
Professor emeritus Åke Nygren ,överläkare vid Danderyds Stress Rehab samt Michael Nilsson neurolog och överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset/Göteborgs universitet.
Man behöver bara lyssna till dessa tre läkare en liten,liten stund för att glasklart inse att kulturen har en självklar positiv folkhälsoeffekt och även en läkande effekt på människan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar