torsdag 4 juni 2009

Tillväxtforum Öland-Ölands Näringslivskontor

Ölands Näringslivskontor är ett annat positivt exempel på att Ölandskommunerna kan samarbeta oavsett om vi är en eller två kommuner i framtiden.

Vi beslutade våren 2008 att helt lägga samman de bägge öländska närinsglivskontoren och att göra en nysatsning för att än mer förbättra servicen och tillväxtmöjligheterna för de öländska företagen och nytillkommande företag.Vi har valt att ha fyra möjliga mötesplatser spridda över ön, då vi anser det viktigt med närhet mellan företagare och näringslivskontor.
Det har tagit lite tid för denna nysatsning att komma igång eftersom tjänster varit helt och delvis vakanta pga nyrekryteringar och deltidsarbeten i annan kommunal verksamhet som måst fullföljas först men nu är de igång på riktigt.

Tillväxtforum Öland startade med den stora företagardagen i mars. Första stygruppsmötet hölls förra veckan. En majoritet av styrgruppen är från det öländska näringslivet som också innehar ordförandeposten. De bägge kommunledningarna och kommuncheferna ingår också i styrgruppen.

Jag klipper här in en text från Tillväxtverket (fd NUTEK och Glesbygdsverkets) hemsida:
"Tillväxtforum Öland
Projektet vill utveckla ett tillväxtforum där företagen aktivt integreras för att påverka servicen till företagen.

Forumet kommer också att ha rollen att ena utvecklingskraften på Öland och avsikten är att bygga in ett lärandeperspektiv i arbetet. Tillväxtverket bedömer att projektet kan bidra till ett nationellt lärande genom ansatsen att en helt ny organisation formas med fokus på tillväxt.

Projektet genomförs av Ölands Kommunalförbund under perioden februari 2009 - december 2010. Tillväxtverket medfinansierar projektet med 650 000 kr."

Mer om detta och de nationella nätverk som projektet ingår i kan ni läsa på www.tillväxtverket.se

Här klipper jag också in en text från protokoll i Ölands Kommunalförbunds senaste sammanträde. Här kan ni läsa målen för Ölands Näringslivskontor och framförallt längt ner se hur oerhört skicklig vår personal i verksamheten är på att få de relativt blygsamma summor som kommunerna satsar att växa genom att arbeta projektinriktat och söka externa medel till kompetensutvecklingsprojekt som önskats av företagare samt projekt i olika sakfrågor. Vill ni gå på något av de öppna möten som ni ser i texten nedan så hittar ni tider och platser på www.oland.se och klicka er in på Ölands Näringslivskontor.


"Näringslivschef Anders Nyholm informerar och återrapporterar om Ölands Näringslivskontor och pågående arbete.
Näringslivskontorets arbete styrs av det övergripande målet:
- Fler arbetstillfällen på hela ön.
Uppdraget omfattar följande strategier:
- Främja tillväxtmöjligheter samt att stärka och utveckla befintliga företag, initiera rekrytering och nyetablering av företag, öka nyföretagandet, samt att tillvarata nya möjligheter genom omvärldsbevakning och internationella kontakter.
Projekt Tillväxtforum Öland hade formell kick-off onsdag den 4 mars i samband med det årliga evenemanget Knutpunkt Näringsliv i Färjestaden. Styrgruppen kommer att konsituteras 2009-05-25. 19 av de 100 företagsbesöken är genomförda.
LEADER har 60 inkomna ansökningar och 23 projekt är beviljade och aktiva. Handläggningen på Länsstyrelsen håller på att snabbas upp. Projektet Runstensandan är nominerat till årets LEADER-projekt.
Bland löpande och planerade projekt/verksamheter nämns översiktligt:
- Öland Business Arena.
- Framtid Borgholm.
- Kalkstenens landskap.
- Ordförandeskapet under 2009 i Baltic Islands Network (B7).
- Livsmedelsförädling.
- Förstudien om filmprojektet Skumtimmen.
- Statistik gällande nyföretagande på Öland år 2009.
Under våren och sommaren planeras följande aktiviteter:
Arbetsmarknadsråd 19/5, styrgrupp Tillväxtforum Öland 25/5, styrgrupp Green Living 26/5, frukostmöte Mat som hantverk SLU 26/5, frukostmöte Infrastruktur 27/5, B7-möte på Öland 1-3/6, frukostmöte Kalmar-Nybro- Ölands Turist AB 29/5, Sommarkick-off 17/6, frukostmöte med holländska investerare 8/7, Opera-aktivitet tillsammans med Ölands Bank 13/7.

Därutöver fortsätter frukostträffarna på Strand Hotell under juli och augusti.
Från starten 2008-07-01 har Ölands Näringslivskontor beviljats 4 240 285 kr i extern projektfinansiering."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar