onsdag 17 juni 2009

Köpingsvik laddar för midsommarfirande ungdomar





Öland är tydligen en av de få platser som kan räkna med vackert väder över midsommarhelgen och vi räknar också med gott om firarsugna ungdomar från hela landet.
Midsommarfestandet har de senaste åren koncentrerats till Köpingsvik och efter att under några år försökt förflytta firandet lite norrut respektive försöka minska skadeverkningarna för Köpingsviksborna tog kommunen, företagarförening, vägföreningen, idrottsförening, kyrkan och polisen ett gemensamt grepp för att få ungdomarnas firande under mer ordnade former och koncentrerat till sjösidan av väg 136.

Kommunens anlitade parkeringsvakt håller tillsammans med idrottsföreningen samhällets småvägar, lekplatser och andragrönytor fria från parkerade bilar och tält.
Det är alltså numera möjligt för exempelvis Räddningsstjänsten att ta sig fram i hela samhället om så skulle behövas.
Campingplatserna med sina auktoriserade vakter och väl förberedda organisationer är alltid förstahandalternativ. Mängden ungdomar har de senaste åren varit så stor att det dock inte varit en chans att få rum med dem på campingarna, vildcampingen var därför ett jätteproblem tidigare.
I år är det nog fjärde året som Persnäs AIF har fått kommunens tillstånd att ordna en nattparkeringsplats för bilar organiserad under enkla förhållanden med idrottsföreningens funktionärer som tar betalt samtidigt som de skickar med en sopsäck att lägga skräp i direkt. Några enkla bajamajor, belysningsstolpe och containrar finns också på plats. Samarbetet brukar vara tätt mellan föreningens funktionärer, vakter och poliser i Köpingsviksbukten.
Kyrkan som förr hade stora problem med skadegörelse har öppnat upp och finns till hands bland vuxenvandrarna.
I år finns även Street Church på plats i Köpingsvik.
MHF återkommer i år också med sitt mjölktält. Kommunen har som vanligt två undersköterskor på plats som plåstrar om och hjälper till med enklare sjukvård.
Det var också tal om att nattvandrare från Kalmar kanske skulle hjälpa till att gå i Köpingbukten.
Med så många vuxna så hoppas vi att alla ungdomar som firar midsommar i Köpingsvik får ett trevligt minne av sitt midsommarfirande på Öland för framtiden. Vi vill gärna se dessa ungdomar och alla andra som framtida återvändare till Öland med egna familjer framöver.
Säkert hittar som vanligt några av ungdomarna upp till det vackra traditionella midsommarfirandet vid församlingshemmet under dagen. Många av ungdomarna brukar fråga efter traditionellt firande redan när de kommer på torsdagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar