torsdag 4 juni 2009

Öland-en kommun? debatt i Runsten igårkväll

Det blev en bra debatt i Runsten i gårkväll. Gunilla Johansson är en skicklig debattledare och representationen för ja och nej-sidan var ungefär lika stor i panelens åtta ledamöter som bestod av repr för fem partier från bägge kommunerna.

Lite synd är det att valmyndigheten krävt så tydligt JA eller NEJ på röstsedlarna. Det finns ju egentligen inget riktigt nej i denna fråga. Vi ville från början haft JA-TILL EN KOMMUN eller JA-TILL ÖKAT SAMARBETE, men det skulle riskeras kunna uppfattats för oklart och därmed lätt att ta fel valsedel.

Jag som igår trodde att riksnyheterna TV4:s Bo Holmström ville prata slutförvar med Regionförbundets företrädare blev varse att det är folkomröstningsfrågan som engagerat nationella media. Efter att ha pratat med en del folk på ön ställde han den fråga vi hört så många gånger den senaste tiden:

- Varför har politikerna inte gett medborgarna mer information inför folkomröstningen ?

Jag upprepar än en gång att i denna fråga finns det inget facit. Om folket vill och fullmäktigeförsamlingarna och regeringen så beslutar så handlar det om att bygga något nytt. En ny gemensam Ölandskommun.

De bägge nuvarande kommunhusen kommer tveklöst att fortsätta utgöra huvudkontor för detta men kanske med förvaltningsvisa uppdelningar.Arbetstillfällena som kommunal adminstration medför är lika viktiga för både Borgholm och Mörbylångas centrum.

Om det blir ett ja kommer det med största säkerhet att bli en grupp politiska företrädare från de båda kommunerna och en nyrekryterad tjänsteman (som kanske skulle kunna komma ifråga för att efter pensionsavgångar bli en ny gemensam kommunchef) som får i uppdrag att väva ihop de båda nuvarande kommunernas verksamhet och bygga upp den nya gemensamma Ölandskommunen att gälla fr.o.m 1/1 år 2015.

Om det blir ett mycket tydligt JA från folket, vilket känns tveksamt i dagsläget, så finns det röster för att den nya Ölandskommunen skulle träda ikraft från 1/1 2011.
Efter att ha hört hur Bornholm beklagar sitt snabba verkställande så kommer inte jag att förespråka detta. Det är inte heller sannolikt att beslutsprocessen m regering blir klar förrän årssskiftet 2009-2010 om det blir JA i folkomröstning och kommuner.

Lite trist är det att det förekommer mycket smutskastning i debatten, Barometern redogjorde igårdagens tidning i en intervju med SKLs Björn Sundström för det svenska mellankommunala utjämningssystemet.Det tycks som om många tror att Mörbylånga kommuns högre skatteintäkter stannar i Mörbylånga kommun,men faktum är att de betalar till detta nationella system medan Borgholms kommun med fler småföretagare och fler pensionärer får pengar ur detta nationella system för att utjämna de strukturella skillnader i befolkning och intäkter som finns i vårt land.
Gällande brandstationen i Färjestaden där en Mörbylångapolitiker kritiserat mig för att kräva renovering och slangtvätt på Borgholmsstationen efter vad jag läste i tidningen, så bör man känna till att det egentligen räckt att bygga en vagnhall i Färjestaden och att bygga en ledningscentral samt tvättmöjligheter i den betydligt fräschare stationen i Borgholm. I Kommunalförbundet ställde alltså även vi i Borgholms kommun upp på att gemensamt ta kostnaderna för denna nysatsning på en rejäl brandstation och ledningscentral i Färjestaden. Det blev jättebra och vi kan vara stolta över räddningstjänsten Öland på alla sätt, ett mycket lyckat samarbete under en skicklig räddningschef. Jag upplever att vi är bra på att samarbeta mellan kommunerna, men vi behöver bli bättre på att göra det på ett kostnadseffektivare sätt och få möjlighet att släppa lite på det kommunala mandat vi har i grunden som gäller möjligheterna till arbetstillfällen kvar i den egna kommunen om vi skall bli kostnadseffektivare på ön. Då tror jag det är bra att slippa ha en kommungräns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar