torsdag 11 juni 2009

Kontantbekymmer på nordligaste Öland.

Det är bekymmersamt när såväl staten som marknaden drar sig tillbaka och kommuner blir ensamma kvar med Svarte Petter. Nu tänker jag närmast på nedläggningen av Svensk Kassaservice med påföljande problem för Byxelkrok med omnejd, både när det gäller tillgången till kontanter och möjligheten för handeln att sätta in pengar på banken.

Problemet är dubbelt eftersom flertalet av de öländska företagarna i Byxelkrok har betalterminal, de har dock inte en chans att kapacitetsmässigt ersätta Svensk Kassaservice för att serva kunder med kontanter som vill gå och handla i butiker som inte själva har betalterminaler.
Företagen som är medlemmar i Intresseföreningen Ölands Norra erbjuder sig att medfinansiera en kontanttuttagsautomat med ungefär en tiondel av vad automaten kostar under en femårsperiod.
De företag som inte är medlemmar i Intresseföreningen Ölands Norra har inte hört av sig med något liknande erbjudande.
Däremot bad vi en av bankerna med kontor på Öland att kolla vad det kostar att ha en betalterminal under sommarsäsongen. Det visar sig att det stannar på 650 kronor i månaden om man bara behöver ha den i 3 månader. En summa som är avdragsgill naturligtvis. Fler betalterminaler ger också ett tryggare samhälle med färre kontanter och därmed mindre risk för rån.

Länsstyrelsen som har ansvaret för tillsynen av effekten på svensk kassaservice nedläggning har gjort ett jättearbete den senaste månaden för att hitta lösningar.
Tyvärr försvann den ena medfinansieringsmöjligheten efter den andra i slutminuten.

Om det skulle gå att lösa en kontantuttagsautomat på norra Öland redan till denna sommar så behövdes en kommunal garanti för en bindningsperiod på fem år och en totalkostnad för drift/leasing på 120 000 kronor per år. Dvs 600 000 kronor.
Den enda medfinansiering som kvarstod var Intresseföreningens 50 000 kronor dvs lite drygt en tiondel av kostnaden.

De 600 000 kronorna kan visserligen komma att sänkas beroende på omsättningen i uttagsautomaten men tyvärr är det omöjligt med rådande ekonomi i landets kommuner att gå in och ta över ett ekonomiskt ansvar som statsmakterna och bankerna lämnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar