fredag 6 mars 2009

Centrum Löttorp samt Yttre hamnen Borgholm

Det är nu vi lägger pusslet för kommande högkonjunktur.
Det råder full fart i det kommunala planeringsarbetet. Miljö o byggnadsnämnden beslutade förra veckan att ställa ut detaljplaneförslagen för Yttre hamnen Borgholm och Löttorps Centrum på samråd.
Arkitektfirman Wingårds presenterade sina skisser för yttre hamnen som tagits fram på uppdrag av Lantmännen för första gången för drygt ett år sedan.
Yttre hamnen kommer enligt nuvarande detaljplaneförslag att ha markplan i olika höjdnivåer så att det blir upphöjda trägårdar mellan bostadshusen. I markplan kommer det att vara verksamhetsfastigheter samt garage. Förslaget innehåller möjligheter för byggnation av 200 bostäder samt hotell med cirka 100 rum.
De fula gamla silotornens höga siluett kommer att ersättas med ett 14våningar högt bostadshus. Inte precis Turning Torso kanske men med öländska mått mätt ett sätt att tillvarata hamnens historiska användning kopplat till modern funktion.

I Löttorp blir det ett samrådsmöte den 18/3 gällande själva centrum. Detlajplaneförslaget sträcker sig från ICAbutikens baksida norrut förbi Condis och brandstation utmed hela Marknadsvägen. Det möjliggörs nya bostäder med verksamhetsfastigheter i markplan. Industritomterna som såldes så snart de var klara häromåret utökas ytterligare och parkeringsplatserna kommer att klara skillnaderna mellan vinterns och sommarens behov.

Vi träffade Vägverket häromdagen och påminde då om Torget i Löttorp (där de är Väghållare på den genomgående huvudvägen) och vårt fortsatta gemensamma arbete med säkra gång o cykelvägar.

Samtidigt pågår också planerna för Ekerums utbyggnation med 300 boenden och hotell.
Så även det fördjupade översiktsplanearbetet Rälla-Stora Rör där vi hoppas på en attraktiv bostadsort mittemellan Borgholm och Kalmar.

Det är också en detaljplan på gång för Böda Sand som återigen investerar för framtiden, denna gång med knappt 50 stugor i norra delen av det område som är Sveriges största campingplats.
Helt rätt, vi har gott om campingplatser i Borgholms kommun och vi måste ha fler alternativa boenden om vi skall lyckas förlänga säsongen för turismnäringen.

Som sagt är det full fart på den kommunala planeringssidan. Intresset att investera i vår kommun är fortsatt mycket stort bland såväl privatpersoner som investerare, alla entreprenörer kan vi inte tillmötesgå då vi också har ett grundansvar för den miljö som utgör grunden för vår kommuns attraktionskraft bland besökare och boende.

Vi räknar nu med att det kommunala planarbetet skall möjliggöra i huvudsak privata investeringar i storleksordningen 2,5 miljarder kronor att påbörjas under åren 2009-2014.
Vi kommer alltså att vara väl förberedda när högkonjunkturen åter närmar sig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar