torsdag 5 mars 2009

Tillväxtforum Öland

Vilken härlig utvecklingsdag som anordnats av personalen på Ölands Näringslivskontor igår.
Stora konferenslokalen på Hotell Skansen i Färjestaden var välfylld av öländska företagare och intresserade kommunföreträdare under hela dagen och kvällen.
Med hjälp och stöd av NUTEK sätter vi nu tillsammans full fart på tillväxtarbetet här på ön.

Dagen var avsedd att inspirera, där var Bornholms näringslivschef Lene Grönning en lysande föredragshållare. Bornholm har kommit mycket långt i framtagandet av gemensamma mål och strategier.
Ölands banks VD Mårten Lindberg låg sedan så nära rockstjärnenivån som det sannolikt går att komma som bankdirektör med headset på och ett föredrag som fick åhörarna att jubla.
Mårten och hustrun Anna är bland alla dem som växt upp på Öland för att sedan bo flera år i centrala Stockholm och plötsligt inse att det finns platser i landet för en barnfamilj som har betydligt högre livskvalite, tillgängligare utbud av fritidsaktiviteter, mindre barngrupper i skola och förskola och om än stundtals längre avstånd i kilometer räknat så ändå betydligt kortare restider utan köer.
Mårten lyckades få hela publiken att inse många av de fördelar som för oss är så självklara. Hans modell för framtida utveckling grundar sig på fyra S. Nämligen Samarbete, Samtal, Samverkan och Samkväm.
Mårtens 4 S präglade resten av dagen och det fanns en mycket positiv stämning i lokalen överhuvudtaget. Flera exempel på framgångsrikt samarbete som pågår redovisades såsom Runstensandan, Framtid Borgholm, Färjestadens Företagarförening och Mörbylånga Företagargrupp.
Ett jättegrattis till Årets Företagare i Borgholms kommun- Helena och Anders Gunnarsson på Borgens konserver samt till Årets Företagare i Mörbylånga kommun- Pelles Hyrservice och Årets Unga Företagare- Jens och Tony Arner på ADT-tryck.

Dagen avslutades med en paneldebatt som också präglades av vilja till samarbete och framtidstro såväl på Öland som inom Kalmar län. Deltagarna i paneldebatten var Regiondirektör Håkan Brynielsson, VD Ölands Turist AB Gustaf Öholm, kommande ledaren i styrelsen för driftbolaget i Ölands Skördefest, Svante Oledal samt undertecknad.

Dagen var ett härligt avstamp för det fortsatta arbetet med Tillväxtforum Öland. Nu går vi vidare. Intervjuer pågår med ett hundratal företagare på ön. En styrgrupp för det fortsatta arbetet med näringslivsutveckling på Öland kommer att bildas med företrädare för näringslivet och för kommunerna. Jag hoppas att vi vågar göra som Bornholm har gjort, nämligen utse en representant för näringslivet att vara ordförande i den styrgruppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar