tisdag 31 mars 2009

Byteater+kommunalförbund+fullmäktige+ industriarv

Var på Byteatern med vice ordf Svante Oledal och såg barnteatern Lilla bebins hemliga liv. Skådespelarna Sara Glaser och Martin Ellborg gör en fantastisk teateruppsättning. De fångade barnens uppmärksamhet totalt i en lugn tänkvärd uppsättning med ord,ljus och ljudeffekter blandat med suveränt skådespeleri av framförallt Martin som spelade bebisen.
Fick också en stund att diskutera de sista finputsandet av avtalet gällande Ölands Skördefest med Svante efter de senaste förhandlingarna med Kent och Tommy från Kommunalförbundets sida i fredags.

Kommunalförbundet godkände, efter föredragning och diskussion med vår anlitade expert advokat Henrik Asklund via högtalartelefon, avtalet gällande överlåtelse av komplementärsdelen i Ölands Skördefest KB till Skördefestens vänner och deras bolag med särskild vinstbegränsning vid namn Ölands Skördefest AB som nu bildas.

Man kan väl egentligen sammanfatta det hela med att kommunerna via Kommunalförbundet nu ger Ölands Skördefest en verklig möjlighet till nystart.
Det bokförda värdet när verksamheten ägdes av ÖTAB var 1,9 miljoner kronor (det köptes tidigare av ÖTAB för 1,3 mkr av Attoff , värdet i balansräkningen har årligen godkänts av auktoriserad revisor) med en sådan skuld hade inte Skördefestens Vänner haft särskilt stora möjligheter att framgångsrikt driva verksamheten vidare.

Skördefestens Vänner däremot tar på sig en stor del av det negativa resultatet för år 2008, varav en hel del egentligen härstammar från år 2007 men retts ut under hösten 2008 istället ( en hel del av inköpen under år 2008 har långsiktigt värde för verksamheten), samt tar den fulla kostnaden för verksamheten redan från den 1/1 2009.

Detta är ljusår från vad som diskuterades från näringslivets sida dvs. Skördefestens Vänners företrädare vid de första förhandlingarna. Från kommunalförbundets sida var vi då närmast beredda att strunta i ytterligare förhandlingar.
Det känns mycket bra att vi nu närmat oss varann så pass att uppgörelsen känns acceptabel för bägge parter.

Kommunalförbundets del av det negativa resultatet 2008 blir kan man säga ungefär hälften dvs 650 000 kronor. Bägge parter ser gärna att Skördefesten tar ytterligare steg framåt i att utveckla verksamheten och det pågår samtal med Regionförbundets projektkunniga personal om olika ideer.
För att kunna genomföra EU-projekt måste det finnas offentlig dvs kommunal medfinansiering och avsikten är att de 650 000 kronorna skall göra detta möjligt under en treårsperiod.

Kommunfullmäktige igårkväll var ovanligt välbesökt. Många boende från Rälla-Stora Rör fanns på plats. Miljö o byggchef Göran Borgö redogjorde på ett mycket bra sätt vad ärendet som skulle beslutas om verkligen handlade om. Nämligen att Borgholms kommun genom exploateringsavtalet får betalt till större delen i förskott för arbetet med framtagande av detaljplaner inne på själva Ekerum Golf&Resort. Kommunen har av erfarenhet valt att göra detaljplaner överhuvudtaget i egen regi. Det gör att all kompetens finns här i huset och det gör att vi kan ta betalt för allt arbete som planarebete innebär genom planavgifter förutom bygglovsavgifter när det väl blir dags att bygga. Detta oavsett om det är i Löttorp, Borgholm, Ekerum eller på andra ställen som det är aktuellt med exploateringsavtal av denna typ.

Idag har kommunstyrelsens arbetsutskott godkänt överlåtelseavtalet gällande Ölands Skördefest , vi har också haft besök av läkaren på vårdcentralen i Löttorp och av landstingsrådet för primärvården som varit mycket intressanta.
Ikväll har Kalmar Läns Museums Lotta Lamke föredragit den Industriarvsrapport som tagits fram i samarbete med hembygdsföreningarna, statsarkitekt Leo Eriksson och kultur o fritid här.
Det var ett välbesökt möte och det är mycket intressant att höra Sven i Persnäs, Sten i Sättra och Alrik i Torp berätta om hur den förhållandelsevis lilla mängd industrier av olika slag men framförallt inom stenindustri, mejeri och träindustri präglade bygden här under 1900talet.
Det finns mycket kunskap och många viktiga miljöer som nu bättre säkerställts för kommande generationer tack vare kulturarvsrapporten. En liten guidning i Stadshuset hanns också med under kvällen.
Imorgonbitti bär det av till Växjö där den nationella kulturutredningen föredras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar