torsdag 5 mars 2009

Skumtimmen- filminspelning på Öland

På gårdagens Knutpunkt Näringsliv gjorde Fundamentfilm dvs producenterna Lars Pettersson och Håkan Hammarén en mycket bra föredragning av planerna på att spela in Johan Theorins succebok Skumtimmen med förhoppningen att sedan fortsätta med filminspelningen av Nattfåk och de två följande böckerna.
Håkan och Lars inledde med att presentera sig själva, de har genom åren på olika sätt medverkat i bl.a Svenska hjärtan, SvenssonSvensson, Wallanderfilmerna med Rolf Lassgård, En spricka i kristallen m.m.m.m

Johan Theorins Skumtimmen och Nattfåk har utsetts till årets bästa debutkriminalroman 2007 respektive årets bästa kriminalroman 2008. Skumtimmen såldes i 17 länder på 8 månader. Vilket i sig är sensationellt. I Tyskland heter Skumtimmen kort och gott Öland.

Det är nu snart fyra månader sedan Håkan Hammarén ringde mig för första gången. För hans del var det allra första besöket på Öland då han och Lars var här den 21/11 och träffade kommun och regionföreträdare samt bla Föra Hembygdsförening och Föra AIK.

Förstudien(som medfinansierats av Sparbanksstiftelsen Öland, Regionförbundet Kalmar län, Ölands Bank och Ölands Näringslivskontor) till filmprojektet Öland- Skumtimmen går nu steg för steg framåt. Daniel Lind-Lagerlöf skall regissera filmen och sannolikt börjar filminspelningen under senhösten 2009.

Det är inte lätt för producenterna att få ihop en filmfinansiering på cirka 25 miljoner kronor...SF är klar som medspelare, ytterligare förhandlingar pågår på flera håll såväl nationellt som internationellt.

Vårt problem i Kalmar län och på Öland är att vi inte alls har de ekonomiska muskler som de stora regionerna Västra Götaland och Skåne har med egna Film i Väst och Filmcentrum Sydprojekt. Film i Väst står med färdiga filmstudios med allt vad det innebär och har dessutom möjlighet att medfinansiera med ett antal miljoner kronor under förutsättning av att en ganska stor del av produktionskostnaden stannar kvar i Västra Götalandsregionen i form av anställd personal, övernattningar, köp av tjänster , m.m.m.m som skapar arbetstillfällen i regionen.

Det marknadsföringsvärde för besöksnäringen som ett filminspelningsprojekt innebär är oändligt. Wallander-Ystad, Arn-Västra Götaland är klassiska exempel med svenska mått mätt.

Ölands stora fördel med Johan Theorins böcker är det öländska landskapet. Det öländska alvaret liksom stenkustens byar är omöjligt att kopiera.

Fundamentfilm vill liksom vi mycket gärna ha hela filminspelningen förlagd till Öland och jobbar vidare på det.
Just därför öppnade Lars Pettersson och Håkan Hammarén igår upp för privata medfinansiärer bland den öländska befolkningen och öländska företag, kanske i form av en fond och även med möjlighet till avkastning när filmen betalat sina egna kostnader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar