onsdag 25 mars 2009

Lågkonjunktur i näringslivet i Borgholms kommun?

Fick en fråga häromdagen angående hur näringslivet i Borgholms kommun påverkas av lågkonjunkturen. Oerhört svårt att svara på men vi hoppas alla på en mycket stor mängd besökare på Öland under år 2009. Dels är den svenska kronkursen så låg, dels föredrar nog många att göra lite kortare semesterresor på hemmaplan som följd av konjunkturen.

En bekräftelse på detta är Böda Sand som har en märkt rejäl ökning av antalet bokningar redan nu. Det är nya företagare på gång på många håll på norra Öland, exempelvis Grankullaviks Pensionat, Sunshine i Byxelkrok, Källagården som blir glassland osv. Många företagare inom besöksnäringen har gjort stora investeringar under året. Vi har också fått in flera intressanta ideer på företagsverksamheter i fd Bredsättra skola som skall behandlas av kommunstyrelsens arbetsutskott i nästa vecka.
Marknadsföringen av de öländska gästhamnarna på Båtmässan i Stockholm var en succe och det jobbas på flera håll för att öka attraktionskraften för såväl gästbåtar som husbilar. I såväl Böda hamn som Stora Rörs hamn är bygdens folk i full gång i arbetsgrupper och möjligheten att använda sig av regeringens satsningar på pengar till landsbygdsutveckling stärker det hela avsevärt. Runstensborna kör som vanligt hårt. Runstensandan är ett välkänt begrepp som numera också är ett eget Leaderprojekt.
Det öländska jordbruket investerar fortsatt stort och det finns en stark framtidstro men den förutsätter förstås konkurrens på lika villkor som i övriga Europa! Här finns mängder med arbetstillfällen såväl direkt inom lantbruket som i service- bygg- och varuhandelsföretag runt ikring.
De nya skatteavdragen för hushållsnära tjänster har gjort att fler framförallt kvinnor startat egna företag och kombinerat med ROT-avdragen i de såkallade gemensamma HUS-avdragen ökar här efterfrågan än mer även på alla de hantverksföretag som finns i kommunen.

Peppar,peppar så är det mitt i denna bedrövliga lågkonjunktur och med en minskande befolkningsmängd i kommunen ändå så att man får inse att det är stora fördelar att vara kommunalråd i en kommun där det värsta som kunde hända redan har hänt... dvs nedläggningen av vår enda stora arbetsplats med 100 anställda då Arla lade ner sitt mejeri för några år sedan.
Det som nu är oroande för vår del är förstås arbetstillfällena inom pendelavstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar