Jag är glad att söndagskvällens Centerkommunkretsårsmöte valde att inte ha en partilinje i frågan om Öland skall vara en eller två kommuner.
Jag tycker det är fel att politiken föregriper folkomröstningen den 7/6-09.
Politikens ansvar kommer i samband med själva beslutet i de bägge fullmäktigeförsamlingarna någon gång under augusti månad. Jag hoppas på stort deltagande i folkomröstningen och tydliga resultat i de bägge kommunerna.
Jag kan se både för- och nackdelar med en kommun på Öland. Bland fördelarna för mig är framförallt att man skulle avsevärt stärka varumärket Öland, tyvärr är det allt fler som glömmer bort Sveriges till ytan minsta landskap och tror att vi är en del av Småland....
Det finns säkert samordningsvinster att göra med en kommun på Öland, även om större kommuner ofta har fler mellanchefer och fler heltidsarvoderade politiker. På själva basverksamheten finns också många möjligheter till ökad samverkan även om vi redan gör mycket tillsammans på ön såsom räddningstjänst, näringslivsarbete etc under Ölands Kommunalförbund. Vi jobbar hela tiden med att hitta dessa möjligheter. Nu diskuteras gemensam IFO-nämnd mellan socialnämnderna som redan har gemensam IFO-chef.
Utöver detta finns en mängd samarbete av olika slag mellan utbildningsnämnder,kultur o frtidsnämnder och teknisk verksamhet som säkert kan förstärkas ytterligare oavsett Öland är en eller två kommuner.
Bland nackdelarna finns demokratifrågan- en ö som är långsmal och avståndsmässigt räcker från Västervik-Torsås eller från Kalmar-Ljungby. Kommer invånarna i norr och söder att vilja engagera sig politiskt? Kommer invånarna på den mer befolkningstäta mellersta delen av ön att ha förståelse för de specialinsatser som behöver göras för att öka attraktionskraften och servicen för åretruntboende i norr och söder?
Den lilla kommunens möjlighet till snabba beslut och nära kontakter med invånare, företagens behov etc riskerar bli mer anonym och ta längre tid i en större kommun.
Ett par av Gotlands och Bornholms större fördelar lär Öland aldrig uppnå. Bägge de öarna har egna regionala utvecklingsmedel i stor omfattning och mer möjlighetsinriktade statliga myndigheter. Öland kommer att fortsätta tillhöra fastlandsregionen såväl som arbetsmarknadsområde som myndighets- och utvecklingsmässigt vare sig det är en eller två kommuner.
Naturligtvis älskar och värnar vi om alla våra riksintressen vare sig de är för kulturmiljö eller natur- eller rörligt friluftsliv. Så även alla våra Natura 2000 områden, fågelskyddsområden och naturreservat ,300 meter strandskydd m.m.m.m. Dessa utgör grunden till vår stora besöksnäring och lockar människor att bosätta sig här under stora delar av året. Dock är det inte så ofta de här särintressena är så lätta att hantera när man behöver kombinera det med möjlighet till arbetstillfällen för oss som bor här åretrunt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar