fredag 20 mars 2009

LRF-demonstration i Borgholm



LRF-avdelningarna i Räpplinge-Högsrum och Gärdslösa demonstrerade idag på torget i Borgholm mot det för svenskt jord- och skogsbruk kraftigt höjda diesel priset. Höjningen sker i fyra steg med skattehöjningar med 20 öre år 2011 och 20 öre till år 2014. Samtidigt tas hela skattereduktionen bort, denna har svenskt jord- och skogsbruk haft för att lättare kunna konkurrera på lika villkor med Europas övriga bönder.

Att skattereduktionen tas bort innebär i praktiken en ytterligare höjning av dieselpriset med 28 öre år 2011 samt 68 öre till år 2013 och 90 öre ytterligare år 2015. Totalt innebär detta en merkostnad för svenskt jord- och skogsbruk med 1, 1 miljard kronor år 2015. Dvs 1/5 av 2008 års bruttointäkter.

Det öländska jordbruket är oerhört viktigt. Förutom livsmedelsproduktionen i sig så innebär det en mängd arbetstillfällen i såväl huvudnäring som binäringar samt att besöksnäringen är beroende av det öppna öländska kultur- och odlingslandskapet som finns tack vare jordbruket.

Jag förstår skattehöjningen som är en del av Centerpartiets skatteväxlingspolitik där vi vill växla till förmån för lägre skatt på tjänster och arbete mot högre skatt på miljö och klimathotande produkter.

Vad jag inte förstår är att hela skattereduktionen också försvinner för jord- och skogsbruk på så kort tid att det är omöjligt att få fram alternativa drivmedel i tillräcklig skala under denna period.

På Centerpartiets i Kalmar läns distriktsstämma förra helgen fick vi i distriktsstyrelsen i uppdrag av stämman att bevaka hur regeringen tänkt sig den utlovade kompensationen till jord- och skogsbruk i höstens kommande budgetproposition.

Det kan inte vara meningen att jord och skogsbruk ensidigt skall finansiera eventuella sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter för hela det svenska näringslivet.

Jag hoppas på betydligt bättre bud än så till svenskt jord- och skogsbruk från regeringen och mitt uppdrag är nu att skicka namninsamlingarna som LRF överlämnade till mig vidare till miljöminster Andreas Carlgren och jordbruksminister Eskil Erlandsson.

I övrigt hoppas och tror jag att LRF företrädarna var nöjda med demonstrationen i Borgholm. Mediaintresset var stort från såväl tidningar som radio och TV. När traktorerna körde utmed Storgatan möttes de av spontana applåder utmed gatan. Här inne i Stadshuset bjöd jag på en kopp kaffe i fd Tingssalen och sedan vandrade vi runt tillsammans med miljö o byggnadsnämndens ordförande, Jan Erici, för att titta på de nyrenoverade lokalerna här.

Ett jättetack till killarna i BEAB (som också gjort torget så fint efter trädröjningen i veckan) och Christer m fl här inne på Stadshuset som tillsammans möjliggjorde att traktorerna kunde ställas upp på torget och personalen här i huset som uppskattade att få visa upp sina nyrenoverade arbetsplatser.

Igårkväll hade LO-facken på Öland bjudit in oss bägge kommunalråd tillsammans med Tage från Ölands Näringslivskontor till sitt möte. Det var en intressant kväll där vi fick många synpunkter med oss och möjlighet att besvara frågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar